Drožďová polévka je rychlá a chutná výborně. Droždí tvoří základ při pečení i vaření. Vyzkoušejte tradiční recept na polévku, kterou si jistě pamatujete ještě ze školky.
Droždí je nepostradatelnou ingrediencí při pečení, ovšem dá se využít také při běžném vaření.
Drožďová polévka má jak své příznivce, tak své odpůrce. Někdo droždí totiž zbožňuje a dokáže ho jíst i samotné, jiný ho nemůže ani cítit. Ať tak, či onak, nic nemění na tom, že by drožďová polévka měla být součástí našich jídelníčků, a to především kvůli vitamínům, které tato polévka obsahuje.
Recept na drožďovou polévku
Tato výborná drožďová polévka potěší jak velké, tak i ty menší, do kterých kvasnice jen tak nedostanete.
Suroviny
Postup
- Cibuli očistěte a nakrájejte najemno.
- Mrkev a petržel očistěte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla.
- V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět.
- Do hrnce s cibulí přidejte kořenovou zeleninu a chvilku restujte.
- Posléze přidejte rozdrobené droždí a za stálého míchání nechte rozpustit.
- Směs zalijte vodou nebo vývarem, přidejte sůl (vegetu, bujón – záleží na vás), libeček, a nechte chvíli povařit.
- Mezitím si připravte kapání.
- Vejce rozšlehejte v misce spolu s ½ polévkové lžící oleje a za stálého šlehání (vidličkou) přidejte dětskou krupičku – těsto nesmí být řídké a ani ne moc husté.
- Do vroucí polévky přes struhadlo nebo cedník na halušky tvořte kapání.
- Povařte asi 2 minuty a odstavte.
- Nakonec polévku dozdobte nasekanou čerstvou petrželovou natí.
Doporučujeme také: Blesková krupicová polévka
Drožďová polévka se dá připravit na více způsobů
Receptů na drožďovou polévku je nespočet, můžete si vybrat, zda vás okouzlí například drožďová polévka s bramborem, drožďová polévka se zeleninou, s ovesnými vločkami, s vejci, drožďová polévka ze sušených kvasnic nebo hustá polévka s drožďovými knedlíčky. Vynikající je také drožďová polévka pro děti, která se dodnes vaří ve školkách i školách.
Drožďové knedlíčky do polévky
Aby vás drožďová polévka zasytila, připravte do ní drožďové knedlíčky do polévky.
Suroviny
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 kostka droždí
- 1 vejce
- hrst majoránky
- 1 polévková lžíce sádla
- 3 polévkové lžíce mléka
- sůl a petrželová nať na dochucení
- 50 g strouhanky
Postup
- Cibuli očistěte a nakrájejte najemno.
- V hrnci nechte rozpustit sádlo, na které nasypte cibuli.
- Přidejte prolisovaný česnek a nechte zesklovatět.
- Do hrnce přidejte rozdrobené droždí a krátce opékejte.
- Jakmile se suroviny spojí a vznikne kaše, přidejte do směsi vlažné mléko.
- Po vychladnutí přidejte vejce, majoránku, nasekanou petrželovou nať, sůl a strouhanku. Směs by měla být vláčná, nesmí být řídká.
- Všechno pořádně smíchejte a tvořte kuličky.
- Drožďové knedlíčky vložte do vroucí polévky a asi 3 minuty povařte.
Proč je tato polévka z droždí zdravá?
O tom, že je drožďová polévka zdravá, ví každý. Droždí v ní obsažené je totiž zásobárnou vitamínu B, který napomáhá v boji proti únavě a špatné náladě. Kromě toho mají kvasnice blahodárný vliv na vlasy, kůži a nehty. Kvasnice napomáhají také při léčbě ekzémů.
Zdroj: food.com, acouplecooks.com
Další recepty na polévky