PolévkyRecepty

Drožďová polévka: Rychlý tradiční recept

Drožďová polévka je rychlá a chutná výborně. Droždí tvoří základ při pečení i vaření. Vyzkoušejte tradiční recept na polévku, kterou si jistě pamatujete ještě ze školky.

Droždí je nepostradatelnou ingrediencí při pečení, ovšem dá se využít také při běžném vaření.

drožďová polévka
Zdroj obrázku: Marcelo_Krelling / Shutterstock.com

Drožďová polévka má jak své příznivce, tak své odpůrce. Někdo droždí totiž zbožňuje a dokáže ho jíst i samotné, jiný ho nemůže ani cítit. Ať tak, či onak, nic nemění na tom, že by drožďová polévka měla být součástí našich jídelníčků, a to především kvůli vitamínům, které tato polévka obsahuje.

Recept na drožďovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 20 minutCelkový čas: 30 minutPorce:4 porce

Tato výborná drožďová polévka potěší jak velké, tak i ty menší, do kterých kvasnice jen tak nedostanete.

Suroviny

Postup

  1. Cibuli očistěte a nakrájejte najemno.
  2. Mrkev a petržel očistěte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla.
  3. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět.
  4. Do hrnce s cibulí přidejte kořenovou zeleninu a chvilku restujte.
  5. Posléze přidejte rozdrobené droždí a za stálého míchání nechte rozpustit.
  6. Směs zalijte vodou nebo vývarem, přidejte sůl (vegetu, bujón – záleží na vás), libeček, a nechte chvíli povařit.
  7. Mezitím si připravte kapání.
  8. Vejce rozšlehejte v misce spolu s ½ polévkové lžící oleje a za stálého šlehání (vidličkou) přidejte dětskou krupičku – těsto nesmí být řídké a ani ne moc husté.
  9. Do vroucí polévky přes struhadlo nebo cedník na halušky tvořte kapání.
  10. Povařte asi 2 minuty a odstavte.
  11. Nakonec polévku dozdobte nasekanou čerstvou petrželovou natí.

Doporučujeme také: Blesková krupicová polévka

Drožďová polévka se dá připravit na více způsobů

Receptů na drožďovou polévku je nespočet, můžete si vybrat, zda vás okouzlí například drožďová polévka s bramborem, drožďová polévka se zeleninou, s ovesnými vločkami, s vejci, drožďová polévka ze sušených kvasnic nebo hustá polévka s drožďovými knedlíčky. Vynikající je také drožďová polévka pro děti, která se dodnes vaří ve školkách i školách.

Drožďové knedlíčky do polévky

Aby vás drožďová polévka zasytila, připravte do ní drožďové knedlíčky do polévky.

Suroviny

  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 kostka droždí
  • 1 vejce
  • hrst majoránky
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • sůl a petrželová nať na dochucení
  • 50 g strouhanky

Postup

  1. Cibuli očistěte a nakrájejte najemno.
  2. V hrnci nechte rozpustit sádlo, na které nasypte cibuli.
  3. Přidejte prolisovaný česnek a nechte zesklovatět.
  4. Do hrnce přidejte rozdrobené droždí a krátce opékejte.
  5. Jakmile se suroviny spojí a vznikne kaše, přidejte do směsi vlažné mléko.
  6. Po vychladnutí přidejte vejce, majoránku, nasekanou petrželovou nať, sůl a strouhanku. Směs by měla být vláčná, nesmí být řídká.
  7. Všechno pořádně smíchejte a tvořte kuličky.
  8. Drožďové knedlíčky vložte do vroucí polévky a asi 3 minuty povařte.

Proč je tato polévka z droždí zdravá?

O tom, že je drožďová polévka zdravá, ví každý. Droždí v ní obsažené je totiž zásobárnou vitamínu B, který napomáhá v boji proti únavě a špatné náladě. Kromě toho mají kvasnice blahodárný vliv na vlasy, kůži a nehty. Kvasnice napomáhají také při léčbě ekzémů.

Zdroj: food.com, acouplecooks.com 


Další recepty na polévky

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)