Také jste jako malí měli nejraději babiččiny drobenkové koláče? Základním kamenem je mouka, cukr a máslo. Dnes však existují nejrůznější variace, do kterých se přidává skořice, vanilkový cukr, kakao, muškátový oříšek a podobně. Připravte si s námi křupavou máslovou mrveničku.
Jak se dělá drobenka? Přinášíme vám 2 alternativy – z hrubé nebo polohrubé mouky.
Drobenka na koláč z hrubé mouky
Babičky nám dají za pravdu. Drobenka je hotová raz dva, není to nic složitého.
Ingredience
- 3 – 4 PL hrubé mouky
- 1 – 2 PL másla
- 2 – 3 PL cukru moučka
Postup přípravy
- Smíchejte hrubou mouku s moučkovým cukrem a máslem.
- Nejlépe připravíte drobenku rukou.
- Vše smíchejte rukou, dokud nevzniknou malé drobky, drobenku budete mít hotovou.
- Pak už stačí jen posypat dezert, koláč nebo buchtu a péct podle návodu.
Drobenka z polohrubé mouky
Ingredience
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 polévkové lžíce cukru krupice
- 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
Jak postupovat?
- Mouku smíchejte s cukrem.
- Přidejte máslo nakrájené na menší kousky (bude se vám lépe připravovat drobenka).
- Ideálně rukou zpracovávejte těsto tak dlouho, dokud nevznikne drobenka.
- Někdo má rád jemné kousky, jiný raději větší a hrubší kousky.
Podle chuti můžete přidat také další ingredience, např. vanilkový cukr, skořici, citronovou kůru apod.
Kde drobenku použít?
Možností je opravdu velká spousta. Asi každý zná kynutý koláč s drobenkou, který se může připravovat s nejrůznějším ovocem, podle aktuální sezóny. Jde o rychlý a poměrně oblíbený koláč, kterým nic nezkazíte. Maslovou drobenku využijete také při přípravě tradičních domácích koláčů, do kterých využijete klasické tvarohové nebo makové náplně. Ať už připravíte křehké těsto, drobenkové, piškotové nebo jakékoliv další těsto, drobenka vám vždycky pomůže koláč pozvednout na vyšší úroveň.
Zdroj: allrecipes.com