PřílohyRecepty

Domácí vegeta: Recept na zdravé dochucovadlo

Vegeta, tedy zeleninové dochucovadlo, je v kuchyni opravdu nepostradatelným pomocníkem. Jenže dochucovadlo, co kupujeme v obchodě, je obvykle plné soli a glutamátů. Řešením je domácí vegeta.

Není vůbec těžké připravit si vegetu doma. Vyzkoušejte to!

domácí vegeta
Zdroj foto: Marian Weyo / Shutterstock.com

Příprava v sušičce nebo v troubě

Domácí vegeta se skládá pouze ze sušené zeleniny, podle chuti můžete samozřejmě přidat i trochu soli, ale není to nutné.

Můžete si také připravit domácí vegetu bez soli a to tak, že výraznou chuť může nahradit sušený česnek.

  • Zelenina se musí důkladně vysušit, k tomu můžete využít sušičku, ale pokud ji nemáte, nevadí to.
  • Lze ji totiž usušit i v běžné troubě na plechu vyloženém pečicím papírem.

Zpravidla se suší pomalu a na nízkou teplotu, v sušičce trvá sušení přibližně patnáct hodin, v troubě se doba může lišit podle typu, ale sušit by se měla asi na 60 stupňů, dokud nebude úplně suchá.

Další nápady, jak zeleninu sušit, se dozvíte v článku – Tipy a triky, jak uskladnit zeleninu, aby vám vydržela co nejdéle.

Recept na domácí vegetu

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas sušení:4 hodiny

Domácí sušená vegeta je skvělým dochucovadlem. V receptu jsou suroviny pro přípravu 400 g domácí vegety v troubě.

Suroviny

Postup

  1. Všechnu zeleninu si oloupeme a řádně omyjeme.
  2. Můžeme ji nakrájet na tenké plátky, lepší je ji ale rozmixovat v kuchyňském robotu.
  3. Zelenina musí být opravdu na co nejmenší kousky, jinak se dobře nevysuší. Stejně tak nasekáme nadrobno i natě.
  4. Takto připravenou zeleninu si vyložíme na plech nebo na plát sušičky.
  5. Sušíme přibližně na 60 stupňů, dokud se zelenina zcela nevysuší. Průběžně to kontrolujeme. Doba sušení zeleniny v troubě je 3 hodiny a více.
  6. Po usušení můžeme smíchat se solí, ale není to nutné.

Domácí vegeta se uskladňuje v dobře uzavíratelné nádobě a vydrží vám po celou zimu.

Hodí se výborně k dochucování polévek ale i omáček nebo masa.

Tip: Vegetu si samozřejmě můžete připravit i z jiných druhů zeleniny nebo z bylinek. Výborně se na její přípravu hodí i medvědí česnek nebo česnek kuchyňský.

Při přípravě domácí vegety dokonce můžete zužitkovat i zbytky a odřezky. Pokud zeleninové slupky dobře omyjete a usušíte, můžete je rozmixovat a domácí dochucovadlo ze zbytků máte hotové.

Zdroj: jimejinak.cz


Tipy na další recepty

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)