Vegeta, tedy zeleninové dochucovadlo, je v kuchyni opravdu nepostradatelným pomocníkem. Jenže dochucovadlo, co kupujeme v obchodě, je obvykle plné soli a glutamátů. Řešením je domácí vegeta.
Není vůbec těžké připravit si vegetu doma. Vyzkoušejte to!
Příprava v sušičce nebo v troubě
Domácí vegeta se skládá pouze ze sušené zeleniny, podle chuti můžete samozřejmě přidat i trochu soli, ale není to nutné.
Můžete si také připravit domácí vegetu bez soli a to tak, že výraznou chuť může nahradit sušený česnek.
- Zelenina se musí důkladně vysušit, k tomu můžete využít sušičku, ale pokud ji nemáte, nevadí to.
- Lze ji totiž usušit i v běžné troubě na plechu vyloženém pečicím papírem.
Zpravidla se suší pomalu a na nízkou teplotu, v sušičce trvá sušení přibližně patnáct hodin, v troubě se doba může lišit podle typu, ale sušit by se měla asi na 60 stupňů, dokud nebude úplně suchá.
Další nápady, jak zeleninu sušit, se dozvíte v článku – Tipy a triky, jak uskladnit zeleninu, aby vám vydržela co nejdéle.
Recept na domácí vegetu
Domácí sušená vegeta je skvělým dochucovadlem. V receptu jsou suroviny pro přípravu 400 g domácí vegety v troubě.
Suroviny
Postup
- Všechnu zeleninu si oloupeme a řádně omyjeme.
- Můžeme ji nakrájet na tenké plátky, lepší je ji ale rozmixovat v kuchyňském robotu.
- Zelenina musí být opravdu na co nejmenší kousky, jinak se dobře nevysuší. Stejně tak nasekáme nadrobno i natě.
- Takto připravenou zeleninu si vyložíme na plech nebo na plát sušičky.
- Sušíme přibližně na 60 stupňů, dokud se zelenina zcela nevysuší. Průběžně to kontrolujeme. Doba sušení zeleniny v troubě je 3 hodiny a více.
- Po usušení můžeme smíchat se solí, ale není to nutné.
Domácí vegeta se uskladňuje v dobře uzavíratelné nádobě a vydrží vám po celou zimu.
Hodí se výborně k dochucování polévek ale i omáček nebo masa.
Tip: Vegetu si samozřejmě můžete připravit i z jiných druhů zeleniny nebo z bylinek. Výborně se na její přípravu hodí i medvědí česnek nebo česnek kuchyňský.
Při přípravě domácí vegety dokonce můžete zužitkovat i zbytky a odřezky. Pokud zeleninové slupky dobře omyjete a usušíte, můžete je rozmixovat a domácí dochucovadlo ze zbytků máte hotové.
Zdroj: jimejinak.cz
Tipy na další recepty