Sladký vaječný likér je pro mnohé symbolem Vánoc. Recepty se různě liší, někdo připravuje likér z mléka, jiný z kondenzovaného mléka, s vejci, smetanou, brandy, vodkou nebo rumem.
Existuje také mnoho příchutí vaječného likéru – kokosová, čokoládová, kávová, karamelová a další. Podle dostupných zdrojů byl vaječný likér připravován v západní Evropě už od dob středověku. Postupně získal na síle v Severní Americe a dalších zemích. České domácnosti si bez něj neumí představit vánoční svátky.

Klasický domácí vaječný likér
Ingredience
K přípravě toho nejlepšího vaječného likéru budete potřebovat následující:
- 2 slazená kondenzovaná mléka
- 500 ml mléka
- 500 ml rumu bez příchutě
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 karamelový pudink v prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup přípravy
- Do hrnce nalijte vodu, vložte obě plechovky kondenzovaného mléka a přikryjte pokličkou. Vařte na mírném ohni 2 – 2,5 hodiny. Díky tomu bude kondenzované mléko zkaramelizováno. Plechovky v hrnci nechejte zcela vychladnout, ideálně přes noc. Nevytahujte plechovky, jsou horké a můžete se spálit.
- Druhý den dejte do hrnce mléko, přidejte vanilkový cukr a ohřívejte.
- Dejte bokem asi ½ dcl mléka. Do něj přidejte karamelový pudinkový prášek a promíchejte. Dejte zpět do směsi mléka a vanilkového cukru a míchejte, dokud vše nezhoustne.
- Hotový pudink dejte bokem vychladnout. Často míchejte, aby se nevytvořil škraloup, ten ve vaječném koňaku nechcete.
- Dejte do mísy zkaramelizované kondenzované mléko, přidejte smetanu, která má pokojovou teplotu (aby se vše dobře spojilo).
- Přidejte vychladlý pudink a dobře promíchejte. Nakonec přidejte rum. Ideální je smíchat vše mixérem, aby byla konzistence jemná a hladká. Přelijte do láhve a dejte ještě na pár hodin vychladit.

Domácí likér z ledových kaštanů
Připravte si luxusní vaječný likér.
Ingredience
- 1 kondenzované mléko
- 250 ml smetany ke šlehání
- 4 kostičky hořké čokolády
- 3 tyčinky Ledové kaštany
- ½ litru rumu
Postup přípravy
- Smetanu ke šlehání dejte do hrnce, přidejte nalámanou čokoládu a tyčinky ledových kaštanů. Ty je dobré předtím nakrájet na menší kousky, rychleji se rozpustí.
- Za stálého míchání provařte. Stáhněte ze sporáku a nechte vychladnout. Občas promíchejte.
- Do vychladlé směsi přidejte kondenzované mléko, rum a ručním mixérem vše vyšlehejte do hustšího a jemného likéru.
- Z receptu na drink vyrobíte litr likéru. Dejte do lednice, ideálně přes noc.
- Před podáváním vždy v láhvi protřepte, aby se vše pěkně spojilo.
Je příprava vaječného likéru v předvánočním čase tradicí i ve vaší rodině? Která příchuť domácího vaječného likéru je vaše nejoblíbenější?
Zdroj: recipetips.com
Další oblíbené drinky a nápoje