Domácí pečivo je jednoduché a rychle hotové. Jeho chuť se nedá srovnat s tím, které koupíte v obchodě. Vyzkoušejte jednoduchý recept na domácí rohlíky.
Obsah
skrýt
Do domácího pečiva navíc můžete přidat cokoliv, co chcete – rohlíky posypat solí, mákem, plnit nejrůznějšími náplněmia podobně.
Jaká mouka na rohlíky je nejlepší?
V receptu na rohlíky se využívá klasická hladká mouka. Můžete však vyzkoušet i zdravější celozrnnou mouku.
Recept na domácí rohlíky
Přinášíme základní recept domácích rohlíků, které zachutnají celé vaší rodině. Ze surovin, které najdete v tomto jídle, bude zhruba 16 rohlíků.
Suroviny pro pečení
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažného mléka
- 60 g oleje, másla nebo sádla
- 21 g čerstvého droždí
- ½ lžičky cukru
- 5 g soli
- hrubá sůl, mák, sezamová nebo lněná semínka na posypání
- pro plněnou variantu (šunka, sýr…)
Příprava domácích rohlíků krok za krokem
Příprava kvásku na rohlíky
- Ze všeho nejdřív si připravte droždí. Dejte jej do menší misky, přidejte cukr a vidličkou rozmačkejte a míchejte, dokud nevznikne kašovitá hmota.
- Přidejte jednu lžíci mouky, třetinu mléka a pořádně rozmíchejte.
- Nechejte deset minut zpěnit, vznikne vám kvásek, který je pro rohlíky základem.
- Nevzejde-li kvásek, začněte znovu, rohlíky by vám nevykynuly.
Postup jak připravit těsto na rohlíky
- Ve větší míse smíchejte olej, zbytek mléka, sůl a hotový kvásek. Míchat můžete ručně nebo pomocí kuchyňského robota a přibližně deset minut zpracovávejte těsto.
- Výsledkem se stane těsto, které bude na povrchu hebké, nelepivé, měkké a bude se s ním dobře pracovat.
- Máte-li pocit, že je těsto suché, můžete přidat jednu nebo dvě lžíce mléka. Je-li těsto vlhké, přidejte trochu mouky. Vždy je to individuální.
Zdvojnásobte objem těsta
- Hotové těsto dejte do mísy, kterou předtím vytřete zlehka olejem. Přikryjte pečlivě potravinářskou fólií, aby vám neosychalo a nechejte při pokojové teplotě 45–60 minut kynout.
- Těsto by svůj objem zdvojnásobit. Na pečení si připravte dva plechy, na které dejte pečicí papír.
- Připravte si vál, vyklopte na něj těsto z mísy. Překlopením se zbaví skoro všeho vzduchu, to je v pořádku.
Příprava rohlíků na plech
- Ze vzniklého těsta uhnětete kouli, kterou následně rozdělíte na čtyři stejné části.
- Z každé vyválejte kruh o průměru 25 – 30 centimetrů.
- Opět rozdělte na čtyři stejné části a každý jeden kousek upravte do tvaru rohlíku.
- Širší konec lehce roztáhněte do stran, přeložte do středu a srolujte do tvaru rohlíku, konce lehce ohněte.
- Takto připravené rohlíky dávejte na pečicí papír na plechu. Minimální rozestupy by měly být pět centimetrů.
- Během pečení zvětší svůj objem, předejdete tak spojení rohlíků.
- Jednotlivé kousky potřete vodou a posypte čím chcete – sůl, mák, lněná nebo sezamová semínka, je to na vaší fantazii.
Pečení rohlíků v troubě
- Nechejte ještě dvacet minut rohlíky na plechu odpočívat a dokynout.
- Troubu vyhřejte na 190 stupňů, horkovzdušnou troubu zapněte na 170 stupňů.
- Oba plechy pečte najednou deset minut. Mezitím smíchejte 100 ml vody a jednu lžíci soli.
- Promíchejte a po deseti minutách pečení potřete rohlíky touto slanou směsí.
- Dopečte ještě 7–10 minut, rohlíky by měly mít světle hnědou barvu.
- Upečené rohlíky dejte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Dobrou chuť!
Tipy na další recepty