Bezmasá jídlaRecepty

Domácí rohlíky: Jednoduchý a rychlý recept

Domácí rohlíky: Jednoduchý a rychlý recept

Domácí pečivo je jednoduché a rychle hotové. Jeho chuť se nedá srovnat s tím, které koupíte v obchodě. Vyzkoušejte jednoduchý recept na domácí rohlíky.

Do domácího pečiva navíc můžete přidat cokoliv, co chcete – rohlíky posypat solí, mákem, plnit nejrůznějšími náplněmia podobně.

Jaká mouka na rohlíky je nejlepší?

V receptu na rohlíky se využívá klasická hladká mouka. Můžete však vyzkoušet i zdravější celozrnnou mouku.

domácí rohlíky
Zdroj foto: Kai Beercrafter / Shutterstock.com

Recept na domácí rohlíky

Přinášíme základní recept domácích rohlíků, které zachutnají celé vaší rodině. Ze surovin, které najdete v tomto jídle, bude zhruba 16 rohlíků.

Suroviny pro pečení

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vlažného mléka
  • 60 g oleje, másla nebo sádla
  • 21 g čerstvého droždí
  • ½ lžičky cukru
  • 5 g soli
  • hrubá sůl, mák, sezamová nebo lněná semínka na posypání
  • pro plněnou variantu (šunka, sýr…)

Příprava domácích rohlíků krok za krokem

Příprava kvásku na rohlíky

  1. Ze všeho nejdřív si připravte droždí. Dejte jej do menší misky, přidejte cukr a vidličkou rozmačkejte a míchejte, dokud nevznikne kašovitá hmota.
  2. Přidejte jednu lžíci mouky, třetinu mléka a pořádně rozmíchejte.
  3. Nechejte deset minut zpěnit, vznikne vám kvásek, který je pro rohlíky základem.
  4. Nevzejde-li kvásek, začněte znovu, rohlíky by vám nevykynuly.

Postup jak připravit těsto na rohlíky

  1. Ve větší míse smíchejte olej, zbytek mléka, sůl a hotový kvásek. Míchat můžete ručně nebo pomocí kuchyňského robota a přibližně deset minut zpracovávejte těsto.
  2. Výsledkem se stane těsto, které bude na povrchu hebké, nelepivé, měkké a bude se s ním dobře pracovat.
  3. Máte-li pocit, že je těsto suché, můžete přidat jednu nebo dvě lžíce mléka. Je-li těsto vlhké, přidejte trochu mouky. Vždy je to individuální.
domácí rohlíky
Zdroj foto: Lyudmila Zavyalova / Shutterstock.com
Zdvojnásobte objem těsta
  1. Hotové těsto dejte do mísy, kterou předtím vytřete zlehka olejem. Přikryjte pečlivě potravinářskou fólií, aby vám neosychalo a nechejte při pokojové teplotě 45–60 minut kynout.
  2. Těsto by svůj objem zdvojnásobit. Na pečení si připravte dva plechy, na které dejte pečicí papír.
  3. Připravte si vál, vyklopte na něj těsto z mísy. Překlopením se zbaví skoro všeho vzduchu, to je v pořádku.

Příprava rohlíků na plech

  1. Ze vzniklého těsta uhnětete kouli, kterou následně rozdělíte na čtyři stejné části.
  2. Z každé vyválejte kruh o průměru 25 – 30 centimetrů.
  3. Opět rozdělte na čtyři stejné části a každý jeden kousek upravte do tvaru rohlíku.
  4. Širší konec lehce roztáhněte do stran, přeložte do středu a srolujte do tvaru rohlíku, konce lehce ohněte.
  5. Takto připravené rohlíky dávejte na pečicí papír na plechu. Minimální rozestupy by měly být pět centimetrů.
  6. Během pečení zvětší svůj objem, předejdete tak spojení rohlíků.
  7. Jednotlivé kousky potřete vodou a posypte čím chcete – sůl, mák, lněná nebo sezamová semínka, je to na vaší fantazii.

Pečení rohlíků v troubě

  1. Nechejte ještě dvacet minut rohlíky na plechu odpočívat a dokynout.
  2. Troubu vyhřejte na 190 stupňů, horkovzdušnou troubu zapněte na 170 stupňů.
  3. Oba plechy pečte najednou deset minut. Mezitím smíchejte 100 ml vody a jednu lžíci soli.
  4. Promíchejte a po deseti minutách pečení potřete rohlíky touto slanou směsí.
  5. Dopečte ještě 7–10 minut, rohlíky by měly mít světle hnědou barvu.
  6. Upečené rohlíky dejte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Dobrou chuť!


Tipy na další recepty

Share this post

About the author