PřílohyRecepty

Domácí nudle do polévky: Recept rychle a jednoduše

Domácí nudle do polévky: Recept rychle a jednoduše

Chcete si připravit vlastní domácí nudle do polévky? Vyzkoušejte jednoduchý recept, stačí si připravit těsto na domácí nudle a rozkrájet ho nožem nebo pomocí strojku.

Výroba domácích nudlí je jednoduchá a rychlá, skoro jak uvařit si čaj.. Je však plno lidí, kteří to doma zatím nezkoušeli. Přitom je to levné, chutné, celkem rychlé, sice trochu namáhavé, ale hlavně domácí! A když už si uděláte domácí polévku, přece do ní nebudete dávat kupované nudle!

Recept na nudle do polévky

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutCelkový čas: 30 minutPorce:2 porce

Připravte si babiččiny domácí nudle jen ze dvou surovin. Pokud ovšem nemáte doma strojek na domácí nudle, budete muset použít nůž.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Vajíčka si ideálně seženeme domácí. Z kupovaných to ale půjde samozřejmě také, jen možná nebudou vaše nudle tak „žluťoučké“. Každé vejce je jinak velké, takže přesné množství mouky budete muset odhadnout.
  2. Začněte se 100 g hrubé nebo polohrubé mouky na 1 vejce a mouku přidávejte podle potřeby. Pokud budete chtít nudle usušit, nepřidávejte do těsta sůl, při skladování by vám navlhly.
  3. Vajíčko rozklepněte do důlku vytvořeného z mouky na pracovní ploše. Abyste si usnadnili práci, rozšlehejte vejce v misce či hrníčku, přidejte trochu mouky a vzniklé těstíčko vylijte do zbylé mouky a zapracujte. Těsto budete muset zpracovat ručně a tímto způsobem si ruce umažete trochu méně než je nutné.suroviny na domácí nudle
  4. Výsledné těsto by mělo být hladké a vláčné a nesmí se lepit. Teď přijde na řadu ta namáhavá část. Pokud jste vynechali fitko, bohatě si to vynahradíte při válení těsta.
  5. Čím tenčí bude těsto, tím tenčí budou výsledné nudle. Aby byly opravdu „vlasové“, musíte na váleček pořádně přitlačit a možná se u toho i trochu zapotíte, protože nudlové těsto je velice houževnatý soupeř! Bojujte a nevzdávejte to, dokud nevyválíte placku, která bude téměř průsvitná.
    Těsto na domácí nudle
  6. Placku si nakrájejte na pruhy o šířce asi 3 – 4 cm a nechte je na vále pár minut schnout. Pak si pruhy naskládejte na sebe a krájejte. Vezměte si na to ostrý nůž a snažte se krájet co nejtenčí kousky. Možná se vám napoprvé úplně „vlasové“ nepovedou, ale i snaha se počítá! (Těsto na domácí nudle můžete hodit i do strojku a vyrobit je jednoduše. Zejména pokud děláte více nudlí.)krájení nudlí

Jak dlouho vařit domácí nudle?

Až budete mít hotovo, můžete nudle hned spotřebovat třeba s mákem nebo je dát do poctivého vývaru. Hoďte je do vroucí osolené vody a 5 minut povařte, poté sceďte a přidejte do polévky, nebo si je schovejte na jindy – rozložte na utěrku a nechejte do druhého dne uschnout.

Recept domácí nudle
Sušené nudle

Jak skladovat nudle?

Usušené nudle skladujte v uzavřené nádobě. Nebo je uvařte a ty, co nespotřebujete, zamrazte. Kdykoli je pak můžete vytáhnout a ohřát přímo v polévce. Mít doma zásobu domácích nudlí je jednoduché a praktické, takže si připravte váleček a jděte do toho!

Doporučujeme: Hovězí vývar – Připravte si silnou a zdravou polévku

Dobrou chuť
Dobrou chuť

Tip na závěr: Chcete-li dělat domácí nudle do polévky ve větším množství, doporučuji rozbít do větší mísy 15 vajec, dát 1 kg mouky a podle potřeby mouku následně doplňovat.

Teď už víte jak se dělají rychlé domácí nudle z hrubé mouky, tak směle do toho. Dobrou chuť!

TIP: Máte radi nudle? Vyzkoušejte také čínu a čínské nudle.

Zdroj: autorský text

Share this post

About the author