Domácí lučina a všechny smetanové sýry patří u nás snad k nejoblíbenějším. Věděli jste, že i takovou Lučinu si můžete připravit doma? Poradíme vám, jak na to.
Lučina patří mezi nejznámější smetanové sýry, na kterých si pochutnají jak dospělí, tak děti. Díky své chuti se dá použít na chleba, do pomazánek nebo také do nejrůznějších krémů na dorty slané i sladké. Inspirujte se jednoduchým receptem a připravte si ji v pohodlí domova.
Z čeho se vyrábí domácí lučina?
Oblíbený smetanový sýr si můžete připravit i doma. Existuje hned několik surovin, ze kterých si lze tento domácí sýr vyrobit. Mezi nejčastější patří domácí lučina z jogurtu. Budete potřebovat pouze nějaký hustší jogurt a smetanu ke šlehání. Výsledkem vám bude dokonale krémový a jemný sýr.
Mezi další kandidáty patří domácí lučina z tvarohu, kdy jogurt vyměníme za tvaroh. V tomto případě také vyměňte smetanu za zakysanou smetanu, která sýr zjemní.
Domácí lučina z mléka bez smetany je velmi rychlá, připravíte ji během chvilky a můžete ji také během chvilky podávat třeba k večeři. Hlavní složkou je mléko a citronová šťáva, po které se mléko srazí.
Recept na domácí lučinu
Možná čekáte, že na přípravu domácí lučiny budete potřebovat spoustu ingrediencí, ale opak je pravdou. Tento recept na domácí lučinu připravíte během chvilky, a to pouze z jogurtu a smetany.
Ingredience
Postup přípravy
- Smetanu s jogurtem a solí pořádně promíchejte.
- Nachystejte si mísu, přes kterou položte plátýnko.
- Vzniklou jogurtovou směs nalijte na plátýnko, vložte do lednice a nechte 24 hodin překapat (ideálně v uzavřené dóze).
- Po odkapání přebytečné vody vám v plátýnku zůstane pouze jemný krém.
Tipy
- Abyste se ujistili, že vám plátýnko přes noc nespadne do již odkapané tekutiny, zajistěte ho ještě sítkem. Směs osolte podle chuti, někdo solí méně a jiný více.
- Čerstvou lučinu podávejte na čerstvém pečivu, můžete ji využít i do přípravy pomazánek či krémů.
Jak vylepšit lučinu
Pro ještě lepší chuť můžete do směsi přidat například čerstvé nasekané bylinky, cibulku, česnek nebo sladkou mletou papriku.
Jak dlouho vydrží domácí lučina?
Domácí lučina vám bez problému vydrží v lednici dva týdny, pokud ji teda nesníte dřív. Důležitý je správný způsob skladování.
Jak lučinu skladovat?
Domácí lučinu z tvarohu, jogurtu nebo mléka skladujte v uzavřené plastové misce a po celou dobu ji uchovávejte v lednici. Dejte si pozor, abyste do připravené lučiny nezanesli kousky pečiva (při natírání na pečivo), začala by kysnout.
Pokud patříte k milovníkům jemné lučiny, pak určitě neváhejte a zkuste si připravit vlastní, podomácku vyrobenou, kterou si zamilujete.
Zdroj: sainsburys.co.uk, skinnytaste.com
Další tipy na recepty