Dezert do skleničky je jednou z nejoblíbenějších a nejatraktivnějších forem dezertů v dnešní době. Jedná se o dokonalý způsob, jak si vychutnat sladkou pochoutku bez nutnosti složité přípravy.
Nepečený dezert do skleničky je stále populárnější, a i když patří mezi ty nejjednodušší, vypadají atraktivně a chutnají dokonale. Skleničkové dezerty nabízejí nespočet možností a můžete si je přizpůsobit přesně podle svých chutí. Kromě toho zde můžete projevit i svou kreativitu a zdobení a servírování takového dezertu vás jistě bude bavit.
Jak vytvořit rychlý dezert do skleničky?
Rychlý dezert do skleničky je skutečně nenáročný a nemusíte si dlouho dopředu nic připravovat. Stačí vám nějaká vámi zvolená menší sklenička (v poslední době jsou v oblibě baňaté sklenice na stopce), pár piškotů, smetana či mascarpone, čokoláda nebo ovoce a máte hotovo. Takový jednoduchý dezert do skleničky oceníte především při neohlášené návštěvě nebo může posloužit jako odměna pro ty nejmenší.
Recept na dezert do skleničky
Tento recept na dezert z mascarpone do skleničky vás jistě potěší. Podobá se proslulému tiramisu a je připravený během několika minut.
Suroviny
Postup
- Nejprve si připravte silnou kávu a nechte ji vychladnout.
- Piškoty nakrájejte na menší kousky tak, aby se vešly do vámi zvolené skleničky, případně menší misky.
- V míse ušlehejte šlehačku s cukrem dotuha – pozor ať ji nepřešleháte.
- Mascarpone smíchejte s rumem nebo amarettem.
- Do skleniček začněte vrstvit piškoty, ty zakápněte trochou kávy a na ně navrstvěte krém – ideální jsou dvě až tři řady.
- Na vrchol skleničky dejte vrstvu šlehačky, posypte kakaem, ozdobte snítkou máty.
- Hotový dezert vložte alespoň na 45 minut do lednice.
Tipy na jednoduché dezerty do kelímku
Pro dětskou verzi vynechejte alkohol a místo něj použijte rumové či mandlové aroma.
Jaké druhy dezertů do skleničky známe
- Asi mezi nejznámější dezerty do skleničky patří oblíbená panna cotta – italský dezert na bázi smetany, želatiny a ovocné omáčky.
- Děti zbožňují Míša dezert do skleničky, který již mnoho let můžeme najít také v obchodech v kelímku.
- Oblíbený je také pudinkový či Oreo dezert do skleničky zdobený šlehačkou a strouhanými piškoty.
- Mezi ty složitější vyhlášené šéfkuchaři luxusních restaurací patří dezert mousse – lehký a krémový dezert s vajíčky, smetanou, cukrem a příchutí obvykle ovocnou nebo čokoládovou.
- A nesmíme zapomenout ani na parfait – vrstvený dezert s oříšky, ovocem, krémem a sušenkami.
Dezertů do skleničky existuje různé množství, záleží na preferencích každého a také na tom, co lednice zrovna nabízí – v sezónně jahod se nabízí jahodový dezert do skleničky nebo malinový.
TIP: Pokud vám zůstal korpus nebo piškotové těsto z koláče, můžete jej využít jako základ dezertu. Na spodek sklenice uložte kousky těsta nebo jej rozdrťte, na to můžete dát tvarohovou směs a ovoce, a tyto vrstvy střídat podle velikosti sklenice.
Jakou formu na dezert zvolit?
Pro přípravu dezertů do skleničky můžete použít různé formy nebo sklenice, záleží na vašem výběru.
Sklenice – klasickou a oblíbenou volbou pro přípravu dezertů. Mohou být různé velikosti a tvary, v průhledných sklenicích jde struktura dezertu krásně vidět.
Ramekins – malé keramické nebo porcelánové misečky s rovným dnem jsou ideální jak pro pečení dezertů (crème brûlée nebo pudink) nebo pro přípravu rychlých nepečených dezertů. Džbánky mohou být přidány pro více tekuté dezerty, jako je panna cotta nebo smoothies, a nabídnout pěknou prezentaci.
Skleněné misky – existuje nespočet různých velikostí a variant skleněných misek, do kterých můžete svůj dezert naservírovat.
Při výběru sklenice či misky na dezert je důležité myslet na velikost a tvar, aby se dezert vešel a aby byl esteticky příjemný.
Zdroj: recipesmadeeasy.co.uk, halfbakedharvest.com
Další tipy na sladké dezerty