Cuketový koláč na sladko i na slano se stává každý rok oblíbeným receptem sezóny. Cuketa je navíc plná vlákniny a vitamínu C. Přinášíme vám recept na rychlý a chutný cuketový koláč.
Když se řekne cuketa, mnoho z nás nad touto zeleninou ohrne nos.
To je ale velká chyba, protože cuketa patří mezi superpotraviny, které s naším tělem dělají doslova zázraky.
S cuketou můžete jakkoliv experimentovat, hodí se jak do sladkých, tak i do slaných pokrmů, a navíc má spoustu zdraví prospěšných účinků.
Recept na cuketový koláč s čokoládou
Receptem na šťavnatý cuketový koláč s čokoládou jistě potěšíme hlavně milovníky čokolády, protože ta v tomto případě hraje velkou roli. Kromě toho tento koláč je úžasný v tom, že po něm nepřiberete ani gram a je naprosto zdravou a chutnou obdobou klasických brownies.
Ingredience
Postup přípravy
- Cukety důkladně omyjte, nastrouhejte a zbavte přebytečné vody.
- Smíchejte ji s jablečným pyré, vejci, medem a mlékem a směs pořádně promíchejte.
- V další míse smíchejte všechny sypké ingredience kromě ořechů a obě směsi spojte dohromady. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete ho naředit mlékem.
- Nakonec přidejte ořechy a hotové těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem.
- Vložte do předem vyhřáté trouby asi 40 minut na 175 stupňů.
- Hotový koláč nechte vychladnout. Dozdobit ho můžete například kombinací kešu másla a rozpuštěné čokolády a zasypat nasekanými pistáciemi.
Tento koláč z cukety je na způsob čokoládových brownies, výborný je však také klasický perník z cukety, který je šťavnatý a cuketa dodává jen velmi jemnou chuť v pozadí.
TIP: Chutným moučníkem s ořechy je také baklava. Vyzkoušejte chutný sladký dezert.
Recept na cuketový koláč na slano
Není žádným tajemstvím, že cuketové koláče jsou velmi jednoduché a rychlé. Zdravý cuketový koláč na slano si oblíbíte také zejména kvůli vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuku.
Ingredience
- 0,5 kg cukety
- 80 g pohankové (špaldové) mouky
- 200 g sýru Cottage
- 2 stroužky česneku
- 5 vajec
- pórek
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Cuketu omyjte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Jelikož je cuketa plná vody, vymačkejte ji.
- Česnek oloupejte a prolisujte a pórek nasekejte nadrobno.
- Poté vyždímanou cuketu smíchejte se všemi ostatními surovinami a pořádně promíchejte a dochuťte.
- Těsto nalijte na předem připravený menší plech (ideálně dortová forma) vyložený pečicím papírem, a vložte do předem vyhřáté trouby.
- Pečte asi 45 minut na 200 stupňů. Podávejte se zakysanou smetanou.
Tip: Cuketová buchta je také výborný cuketový moučník plný vitamínů, proto ji neváhejte vyzkoušet.
Ke kterému koláči se přikláníte více, ke slanému nebo sladkému? A máte vy nějaký oblíbený recept z cukety?
Další recepty z cukety
Je cuketa vaší oblíbenou zeleninou a přemýšlíte, jaká další jídla se z ní dají připravit? Přinášíme vám pár nápadů, jaké recepty z cukety stojí za to vyzkoušet:
- zdravé cuketové placky s nivou,
- cuketová omeleta,
- bramborová bába s cuketami,
- cuketové špízy s klobáskou,
- krémová cuketová polévka,
- cuketová pomazánka.
Jak poznat zralou cuketu?
Cuketa je zralá když mají velikost 12 – 18 cm, v tomto odobí má nejlepší chuť. Vždy tedy vybírejte menší kousky.
Přečtěte si více o cuketě a zjitíte jaké má zdravotní účinky na lidské tělo.
Kdy může být cuketa jedovatá?
Pokud ochutnáte cuketu a má hořkou chuť, může obsahovat nebezpečnou látku kukurbitacin, více tuhle cuketu nejezte. Můžete pak mít nevolnosti, zvracení, nebo i horší potíže. Pokud sníte hořkou cuketu, v případě zdravotních problémů kontaktujte vašeho lékaře. Vždy se tedy zaměřte na menší cukety, které jsou i chutnější.
Pokud máte ve vaší sbírce zajímavé nápady na recepty z cukety, podělte se s námi o vaše recepty.
Zdroj: goodhousekeeping.com
Další recepty na koláče a moučníky