Pokud hledáte tip na lehké jídlo plné chutí, pak je cuketové rizoto skvělou volbou. Chuť cukety se skvěle doplňuje s výraznými surovinami a vzniká tak báječná kombinace.
Rizoto může mít mnoho různých podob. Pokud ještě neznáte krémové italské rizoto, rozhodně byste ho měli vyzkoušet. A vzhledem k tomu, že v létě je všude přebytek cuket, můžete je rovnou využít. Jde o zajímavý recept, který rozhodně zaujme.
Krémové cuketové rizoto sice nepatří mezi bleskové a velmi jednoduché recepty, nicméně přípravu zvládne i začátečník v kuchyni. Stačí jen následovat jednotlivé kroky. Kouzlo spočívá s postupném vaření speciálního druhu rýže. Tak vzniká „smetanové rizoto“ – nepotřebujete však smetanu, abyste si připravili dokonale jemné krémové rizoto s cuketou. Pojďme se podívat, jak na krémové cuketové rizoto?
Jak uvařit rýži – 4 tipy, jak ji správně připravit a ochutit
Recept na cuketové rizoto
Cuketové rizoto je svěží, kombinace arborio rýže a zeleniny je jednoduše skvělá. Vzniká tak výborný krémový pokrm, který si získá nejen milovníky italské kuchyně. Příprava přitom není složitá, je však důležité dodržovat správný postup.
Ingredience
Postup přípravy
- Cukety nastrouhejte najemno a prozatím odložte stranou.
- Šalotku a česnek očistěte a nakrájejte najemno.
- V pánvi nebo hrnci rozpalte máslo (případně olej) a osmahněte na něm šalotku a česnek.
- Přidejte nastrouhanou cuketu a nechte vařit zhruba 10 minut, aby změkla.
- Následně přidejte rýži a zhruba 2 minuty ji nechte osmahnout za stálého míchání. Poté vlijte víno, ze dna pánve či hrnce oddělte přípečky.
- Přidejte ½ hrnku teplého vývaru, tymián a promíchejte. Jakmile rýže vstřebá vodu, přidejte další polovinu hrnku. To opakujte, dokud máte vývar. Jakmile se vše vstřebá, rýže je uvařená.
- Do směsi zamíchejte strouhaný parmazán a citronovou šťávu.
- Na závěr rizoto s cuketou ještě dochuťte solí a pepřem podle potřeby.
Doporučujeme: Pokud máte rádi zeleninu, vyzkoušejte také klasické rizoto ze zeleniny, které je vhodné i pro vegetariány.
Jak vylepšit rizoto z cukety?
Zeleninový vývar lze případně nahradit kuřecím vývarem, pokud nemáte ani jedno, lze použít i vodu. Recept je vegetariánský, upravit ho však lze i jako veganský – stačí nahradit máslo olivovým olejem a vynechat parmazán. I tak získáte skvělé krémové rizoto. Přečtěte si návod na obalu arborio rýže – většinou platí poměr 1:4, tedy jeden hrnek rýže a čtyři hrnky vývaru (vody). Nicméně někdy je poměr pouze 1:3. Pokud připravujete rizoto pro děti, nemusíte se obávat vína v receptu – alkohol se během vaření odpaří.
Jak podávat?
Jakmile máte rizoto hotové, můžete ho ještě na talíři ozdobit. Zajímavou chuť dodá citronová kůra. Kromě toho však přidejte i takzvané microgreens – jde o různé drobné rostlinky, které si můžete koupit, ale klidně i snadno vypěstovat doma. Jsou plné živin, posunou tak dietní rizoto na ještě vyšší úroveň.
Kromě cukety můžete do receptu přidat i další zeleninu. Skvělou volbou je například rizoto s cuketou a mrkví, s oblibou je ale používán i hrášek.
Pokud vám v receptu chybí protein, můžete přidat kousky kuřecího masa.
Zdroj: barleyandsage.com, simplyrecipes.com
Další tipy na recepty