Cuketa patří mezi oblíbenou zeleninu, jejich využití v kuchyni je totiž opravdu široké. Jak na její výsev a jak probíha pěstování?
Rostlina cuketa, neboli cukina, vůbec není složitá na pěstování, vyplatí se proto mít ji na zahradě. Odměnou vám budou cukety různých barev a tvarů, které navíc obsahují řadu důležitých živin prospěšných pro naše tělo.
O Cuketě
Cukety jsou vhodné hlavně do dietních jídelníčků, ovšem připravit si ji můžete na několik různých způsobů, takže si každý přijde na své.
Vzhledem k tomu, že je tento plod tvořen z až 90 % vodou, obsahuje tak jen minimum kalorií.
Zato však nabízí nezaměnitelnou chuť. Zároveň je cuketa bohatá také na obsah vlákniny.
Navíc obsahuje výrazné množství draslíku, co pomáhá detoxikaci těla a odvádí přebytečnou vodu z organismu. Díky tomu se jedná o skvělou potravinu pro ty, které trápí různé zdravotní obtíže jako je například cukrovka, obezita nebo bolesti kloubů. Svým složením přispívá také k lepší činnosti ledvin a trávicího ústrojí.
TIP: Vychutnejte si skvělý cuketový koláč. Je zdravý a rychlý na přípravu
Zdravotní účinky cukety
Bojuje proti zánětu
Cuketa (zejména její slupka) obsahuje spoustu antioxidantů, které bojují proti volným radikálům, čímž dochází k zamezení zánětu.
Cuketa na imunitní systém
Jen jedna cuketa střední velikosti vám dodá více než polovinu denního množství vitamínu C, který hraje hlavní roli ve správné funkci imunitního systému. Vitamín C je také velmi důležitou látkou, co snižuje riziko chronických onemocnění.
Vyrovnává hladinu cukru v krvi
Cuketa by kvůli svému nízkému obsahu cukru rozhodně neměla ve vašem jídelníčku chybět. Je skvělou alternativou škrobové zeleniny a rafinovaných sacharidů. Díky tomu tak pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi a omezuje výkyvy hladiny cukru v krvi způsobené nadměrným množstvím rafinovaných sacharidů.
Podporuje trávení
Vláknina i obsah vody jsou skvělými pomocníky při podpoře trávení. Navíc je cuketa lépe stravitelná, což uvítají zejména lidé se syndromem dráždivého tračníku.
Cuketa na hubnutí
Ačkoliv má cuketa přirozeně nízký obsah kalorií, stále je bohatá na živiny, takže je skvělým doplňkem zdravé stravy. Navíc obsahuje vysoké množství vody a vlákniny, což vás zasytí na delší dobu.
Podporuje zdraví srdce
Cuketa je také dobrým zdrojem draslíku, minerálů a elektrolytů, který pomáhá s funkcí nervů a svalů. Draslík hraje velkou roli při udržování pravidelného srdečního tepu, a strava bohatá na draslík může pomoci kompenzovat některé škodlivé účinky sodíku na krevní tlak. Cuketa také obsahuje hořčík, který pomáhá udržovat stabilní srdeční rytmus.
Kdy je cuketa jedovatá?
Při konzumaci cukety je třeba být vždy obezřetný. Jakmile zjistíte, že má cuketa hořkou chuť, víc ji nejezte. Hořká chuť je znakem toho, že se v rostlině nachází jedovatá látka – kukurbitacin, která se nezničí ani tepelnou úpravou. Tento jed se po konzumaci projevuje v případě mírné otravy nevolností, zvracením, průjmem, v případě silné otravy však může v krajním případě nastat i smrt.
V případě podezření na otravu z cukety si nasaďte lehkou dietu, jezte pouze suchá jídla a zejména zvyšte pitný režim. Pokud by nastaly vážnější problémy, neváhejte kontaktovat vašeho lékaře.
Pokud si však budete vybírat hezké mladé kousky cukety, vždy ji dobře tepelně zpracujete, žádné otravy jídlem se nemusíte bát. Riziko otravy hrozí zejména u velkých a starších cuket, zejména jsou-li pěstovány během velkého sucha.
Výsev a výsadba cukety
Cukety můžete pěstovat ze semínek, nebo pořídit rovnou sazeničky. Nejlepším stanovištěm je teplé a chráněné místo. Před samotným výsevem nebo výsadbou je vhodné přikrýt záhon na dva týdny černou fólií, díky čemuž se zemina prohřeje.
Důležitý je také obsah živin v půdě, je proto dobré přidat hnojivo nebo kompost.
Vhodná doba na výsadbu cuket je v období května, ovšem pokračovat můžete klidně až do června.
Díky tomu tak bude plodit až do začátku zimy.
Jednotlivé rostliny by mezi sebou měly mít prostor alespoň 80 centimetrů. Skvělým pomocníkem pro pěstování je černá mulčovací netkaná textilie. Díky té bude mít půda dostatečnou teplotu, navíc předejdete růstu nepříjemného plevelu. Tato textilie má význam i pro kvalitu plodů. Ty totiž díky ní neleží přímo na zemi – a vlivem vlhkosti tak nedochází k uhnívání plodů.
Pěstování cukety
Pokud nechcete pěstovat cukety v mulčovací textilii, měli byste alespoň půdu pod nimi mulčovat pomocí organického materiálu. U rostoucích plodů je to pak ještě důležitější, abyste omezili vlhkost ohrožující plody. Jakmile se tedy cukety objeví, podložte je například slámou či pilinami, případně dlaždicí. V období nasazování plodů je nezbytný také dostatek živin a vody. Pokud je tedy sucho, dopřejte rostlinám odstátou zálivku, ideálně dešťovou vodu.
Pro hnojení, které byste měli provádět zhruba každé dva týdny, jsou nejvhodnější hnojiva bohatá na dusík. Užívejte proto například rohovinovou moučku, jíchu z kopřiv nebo jiné organické hnojivo, co je určené pro výživu zeleniny.
Pěstování cuket si nežádá složité úkony, základem je pouze vydatné hnojení pro kvalitní plody, které je pak třeba chránit před nežádoucí vlhkostí. Díky tomu tak snadno získáte různorodé cukety, záleží jen na tom, jaký kultivar vyberete.
Jak poznat zralou cuketu?
Pěstování cukety není vůbec náročné, čerstvé plody si tak můžete nasbírat rovnou na vaší zahrádce. Na otázku, kdy je cuketa zralá máme jednoduchou odpověď. Cukety sbírejte malé a mladé, když mají přibližně 12 – 18 cm. Oblíbené jsou také menší cukety kvůli jejich výrazně sladší chuti.
Cukety můžete sbírat i s cuketovým květem, na kterém si rovněž ochutíte. Cukety je dobré sbírat často, protože plodí opakovaně a po sklizni mladých plodů opět vytvářejí nové cuketky. Pokud cukety kupujete v obchodě, také si vybírejte menší kousky, které jsou mladé a chuťově lepší.
TIP: Vyzkoušejte recept na cuketovou polévku.