Croquembouche se výborně vyjímá na slavnostně prostřeném stole a zaručeně každého hosta okouzlí. Vyzkoušejte francouzský dezert zvaný croquembouche, neboli křupající dezert.
Sledujete kuchařské a cukrářské soutěže a několikrát vás již napadlo, že byste si doma připravili netradiční dezert?
Co je croquembouche?
Croquembouche je francouzský dezert, který se skládá z větrníčků elegantně poskládaných na sebe do tvaru kužele. Kromě dokonalého odpalovaného těsta je důležité mini větrníčky, nebo chcete-li profiterolky či profiteroles, následně precizně poskládat do elegantního válce a na závěr ještě dozdobit karamelem.
Při přípravě tradičního francouzského receptu je nutné čelit řadě výzev, pokud však dodržíte postup, určitě se vám povede.
Recept na croquembouche
Samotný postup vyžaduje pořádnou dávku soustředění a zručnosti, ale odměnou vám bude luxusní croquembouche dezert, od kterého nikdo nebude chtít odvrátit zrak.
Ingredience
Ingredience na vanilkový krém
Postup přípravy
- 250 ml vody vlijte do hrnce, přidejte 100g másla, špetku soli a začněte pomalu zahřívat na plotýnce.
- Když se máslo rozpustí a tekutina začne vřít, odstavte na chvilku hrnec z plamene a naráz do něj přidejte 150 g mouky.
- Obsah hrnce pečlivě míchejte a vraťte zpět na nízký až střední plamen.
- Jakmile začne hmota v hrnci připomínat hladkou hroudu, blížíte se k cíli.
- Těsto nepřestávejte míchat a odstavte z plotny až tehdy, kdy se vám na dně hrnce vytvoří slabá vrstva od vypáleného těsta.
- Po sundání hrnce z plotny můžete těsto přemístit do mísy, kde trochu zchladne.
- Ve chvíli, kdy se těsta můžete dotknout rukou a má podobnou teplotu jako vy, postupně přidejte 4 vejce a důkladné to promíchejte.
- Než se pustíte do tvorby profiterolek, nechte si rozehřát troubu na 200 °C.
- Plech si vystelte pečícím papírem a s pomocí cukrářského sáčku na něj začněte tvořit malé hromádky. Důležité je, aby všechny hroudičky byly stejně velké.
- Plech pak vložte do předehřáté trouby a nechte péct dozlatova (asi 15 minut).
- Během pečení troubu neotvírejte a obrňte se trpělivostí. Pokud zezlátnou dříve, snižte teplotu na 170 °C. Ve chvíli, kdy budou větrníčky krásně zlatavé, je vyndejte z trouby.
- Po vyndání profiterolek z trouby je položte na mřížku a nechte je vychladnout. Zatímco budete čekat, až profiterolky zchladnou, připravte si vanilkový krém (pokud chcete experimentovat vyberte si jiný krém.)
- Připravte si vanlikový krém:
1. Mléko vlijte do hrnce a přidejte cukr, vanilkový lusk, žloutky a lžíci mouky.
2. Vařte na mírném plameni do zhoustnutí.
3. Jakmile bude krém dostatečně hustý, sundejte hrnec z plotýnky a nechte vychladnout.
4. Do vychladlého krému vmíchejte máslo a máte hotovo. - Studené mini větrníčky naplňte vanilkovým krémem s pomocí cukrářského sáčku.
- Až naplníte i poslední profiterolku, čeká vás další výzva. Tou není nic jiného než vytvoření perfektního karamelu, který využijete jako lepidlo při stavení croquembouche.
- Všechny profiterolky k sobě přilepte karamelem a nezapomeňte si vytvořit stabilní a pevné základy.
- Aby celý dezert působil slavnostně, ozdobte ho karamelovými vlasy. Ty se vytvoří z chladnoucího karamelu, který se táhne za vidličkou. Ovšem počítejte s tím, že tyto vlasy z klasického karamelu kvůli vlhkosti vzduchu nevydrží na větrníčkách dlouho, a proto dezert podávejte ihned, případně před akcí nachystejte karamelové vlasy a obalte jimi celý válec těsně před podáváním.
Doporučujeme: Připravte si francouzské palačinky Crêpes
Jak zkaramelizovat cukr?
Při stavbě věže je nutné bravurně zvládnout přípravu karamelu. Jak se tohoto úkolu zhostit se ctí? Dno pánve zakryjte vrstvou krupicového cukru a přidejte 2 lžíce vody. Takto nechte vznikat karamel na mírném plameni a k promíchání používejte pouze pánev, kterou otáčejte s pomocí zápěstí. Jakmile se všechen cukr rozpustí, zůstane na pánvi hnědý karamel, jenž je připraven k použití.
Tipy a triky na přípravu croquembouche
Při přípravě croquembouche se může pokazit opravdu hodně věcí. Proto si pečlivě projděte následující tipy a triky.
- Vajíčka nepřidávejte do horkého těsta, ale naopak si dejte načas. Pokud byste totiž vajíčka přidali do těsta ještě na hořáku, s největší pravděpodobností by se srazila a museli byste začít nanovo.
- Pokud jste pečliví a dáváte si při pečení a stavění pyramidy načas, karamel si připravte na několikrát. Musíte s ním totiž pracovat poměrně rychle, než ztuhne.
- Dejte si pozor na otvírání dvířek od trouby během pečení profiterolek. Každým otevřením riskujete, že vám těsto spadne a větrníčky nevyběhnou. Otvírejte je tedy skutečně až po uplynutí 15 minut.
- Větrníčky můžete naplnit také Nutellou.
Pokud máte v oblibě francouzské recepty, určitě vyzkoušejte tradiční Crème Brûlée.
Zdroj: marmiton.org, ricardocuisine.com