Hlavní jídla a obědRecepty

Corndog – Recept na americké párky v těstíčku

Corndog – Recept na americké párky v těstíčku

Corndog patří v Ameriky k celosvětově známým jídlům. Je to nezpochybnitelně nejslavnější pochutina, stejně jako hamburger a hranolky. Co je corndog a jak si jej připravit doma?

Američané jsou celosvětově známí řadou svých tamních pokrmů, mnohdy lišící se stát od státu. Je toho ale daleko více samozřejmě. Kuřecí křidélka, biftek na stovky způsobů, pečené fazole a další. Co je ale corndog?

Corndog recept
Zdroj foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Hotdog je termín běžný, corndog již tolik ne. Co je pro oba společné, tak je fakt, že spadají do kategorie rychlého občerstvení, neboli street foodu.

Co je corndog?

Corndogy jsou smažené párky či klobásy obalené ve zlatavém kukuřičném těstíčku, které jsou napíchnuté na dřevěné špejli. Vynikající a neotřelá záležitost. Existují i recepty bez kukuřičné mouky.

  1. Jaké druhy klobás se používají při přípravě corndogu?

    Pro přípravu corndogu se používají různé druhy párků a klobás. Co by mělo platit u obou variant, tak je kvalita. Předně by v nich mělo být co největší procento masa. Kromě typických párků a klobás je takto vhodné obalit i chorizo.

Proč je corndog v Americe populární?

  • Corndog je považován za symbol amerického street foodu. Američané vedou zaneprázdněné životy, kdy často není na vaření či posedávání v restauracích prostor, proto upředňostňují pokrmy, které jsou snadno dostupné a rychle snězeny. Nespornou výhodou corndogu jsou i jeho náklady.
  • Corndog umí navodit různé chutě, které se velice snadno zkonzumují. Vše se dá navíc ještě skvěle doplnit například omáčkami, medem, sezamovými semínky, sýrem, nakrájenými kyselými okurkami, zakysanou smetanou, nakládanými jalapenos, kmínem, česnekem či smaženou cibulkou – fantazii se meze nekladou.
  • Navzdory skvělé chuti s sebou nadměrná konzumace nese určitá rizika. Corndogy mají vyšší obsah tuku i kalorií – a obezita sama o sobě představuje zdravotní komplikace.

Recept na corndog

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas vaření: 10 minutČas odpočinku: 5 minutCelkový čas: 35 minutPorce:4 porce

Leč se jedná o smažené jídlo, tudíž ne o vyloženě zdravý a dietní pokrm, příležitostně jistě ničemu nebrání si tuto americkou dobrotu dopřát. Pro některé je nejlepší corndog se sýrem. Nemáte-li možnost ji vyzkoušet přímo od vynálezců naživo, je velmi jednoduché si corndog stylově připravit i u vás domaJak udělat corndog?

Ingredience

Postup přípravy

  1. Nejprve vezměte menší párky nebo větší párky, které jste předem rozpůlili a obalte je do sýru. Takto obalené je napíchněte jeden po druhém na špejli. V této podobě je vložte na půl hodinu do mrazáku.
  2. Během této doby do mísy vložte hladkou mouku, kukuřičnou mouku, cukr, kypřicí prášek a špetku soli a vše smíchejte dohromady
  3. V jiné misce si rozšlehejte mléko a vejce
  4. Až bude méko s vejcem rošlehané, přilijte je do první mísy, kde již máte suché ingredience, a vše vypracujte v hladké těsto na corndog.
  5. Po uplynutí 30 minut párky na špejli, které jsou nyní vychlazené, vložte do těsta.
  6. Namočte je tak, aby se celé obalily a co nejrychleji je vložte na předem rozpálenou pánev s olejem.
  7. Olej by měl být v poněkud vyšší vrstvě.
  8. Corndogy usmažte dozlatova z obou stran
  9. Po vytáhnutí z pánve z nich nechte olej okapat. Podávat a konzumovat by se měly ideálně okamžitě.

Doporučujeme: Párek v těstíčku

Jak vylepšit corndog?

  • Domácí corndog se dá udělat i bez kukuřičné strouhanky, ovšem je potřebné očekávat jinou strukturu.
  • Corndog recept bez kukuričné mouky: Těsto se dá udělat z 1 hrnku mléka, půl hrnku hladké mouky, 1 vejce, půl lžičky jedné sody a špetky soli.
  • Další variantou je corndog z listového těsta, namísto kukuřičného těstíčka.

Vyzkoušeli jste už někdy tuto tradiční zámořskou specialitu podobnou hot-dogům?
Výborně se hodí pro oslavy, dětské párty či grilování s přáteli.

Zdroj: woolworths.com.au, skinnytaste.com


Tipy na další oblíbené recepty

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)