Čokoládová buchta je ideálním moučníkem pro milovníky čokolády a také pro ty, kteří nemají mnoho času na její přípravu. Upečte si tuto sladkou buchtu, jejíž příprava nevyžaduje mnoho ingrediencí ani pekařského umu.
Kdo by odolal sladké a vláčné buchtě plné čokolády? Pokud máte chuť na něco sladkého rychlého, čokoládová rychlá buchta na plech je skvělou volbou. Tento jednoduchý recept vám umožní připravit lahodný moučník během chvilky, a to vše s využitím běžných ingrediencí, které najdete ve vaší kuchyni.
Rychlá čokoládová buchta na plech
Čokoládová buchta patří mezi rychlé oblíbené moučníky, které přijdou vhod, když se k vám blíží nečekaná návštěva nebo prostě když nevíte, co rychlého po obědě upéct. Buchta s čokoládou je navíc velmi univerzální, takže ji můžete doplnit o různé ingredience a z obyčejné kakaové buchty vytvořit banánovou buchtu s čokoládovou polevou nebo také s tvarohem. Možností je mnoho, my jsme si pro vás připravili základní recept na čokoládovou buchtu, který je velmi jednoduchý.
Recept na čokoládovou buchtu
Žádné šlehání, žádné krémy, žádné složité přípravy dopředu. Tak jednoduchá je čokoládová buchta, která je vláčná, nadýchaná a plná čokoládové chuti.
Suroviny
Postup
- Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C.
- Plech o velikosti asi 24 × 31 cm vyložte pečicím papírem.
- V míse smíchejte suché ingredience – prosátou mouku, kakao, prášek do pečiva, cukr, jedlou sodu a sůl a pořádně promíchejte.
- Následně přidejte vejce, mléko, olej a vanilkový extrakt.
- Těsto pořádně promíchejte (můžete si pomoci mixérem s metličkou), aby v něm zůstaly hrudky.
- Do hotového těsta postupně přidejte horkou vodu a důkladně promíchejte – těsto musí být hladké a tekuté (nelekněte se, těsto je řidší než u klasických buchet).
- Nalijte těsto na připravený plech a rovnoměrně jej rozetřete po celé ploše.
- Plech vložte do předehřáté trouby a pečte asi 30-35 minut – zda je těsto upečené poznáte pomocí špejle.
- Hotovou buchtu vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.
Tipy
- Aby buchta nebyla příliš jednoduchá, můžete ji po vytažení z trouby zasypat moučkovým cukrem, mletými ořechy nebo kokosem. Skvělá je také varianta s čokoládovou polevou a povrch posypat kokosem.
Poleva na buchtu
Suroviny
- 300 ml mléka
- 2 polévkové lžíce Granka/kakaa
- 1 polévková lžíce bramborového škrobu
- 60 g cukru krystal
- 50 ml oleje
- 100 g čokolády na vaření
Postup přípravy
- Mléko nalijte do hrnce, přidejte kakao, škrob, cukr a olej.
- Směs promíchejte a dejte vařit.
- Jakmile začne směs houstnout, přidejte čokoládu nalámanou na kousky a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Aby poleva dobře na buchtě držela, doporučujeme buchtu hned po vytažení z trouby propíchat špejlí a nalít polevu.
Kde a jak skladovat čokoládovou buchtu?
Aby čokoládový moučník na plechu vydržel co nejdéle, ideální je ho skladovat v chladnu, zvláště tehdy, pokud je koláč na bázi mléka, šlehačky nebo tvarohu. Vložte ji do uzavíratelné dózy nebo ji zakryjte alobalem a vložte do lednice. Pokud je buchta bez krému nebo polevy, můžete ji skladovat při pokojové teplotě v zakryté nádobě.
Pamatujte, že čokoládová buchta s krémovou náplní vydrží mnohem méně než buchta bez náplně. Krémové buchty obvykle vydrží v chladničce 2-3 dny, zatímco buchty bez krému vydrží klidně i týden.
Zdroj: bettycrocker.com, traderjoes.com
Další tipy na sladké recepty