Čočková polévka i všechny luštěninové polévky jsou výživné, syté a mají málo kalorií. Přinášíme vám jednoduchý a rychlý recept pro přípravu této chutné a vydatné polévky z čočky.
Luštěniny, a především čočka, byly velmi používané v minulosti. Jistě si všichni pamatujeme neoblíbenou polévku ze školní jídelny, nad kterou se většina dětí „šklebila“. Ovšem klasická čočková polévka vůbec nemusí hnědá hrouda bez chuti a fantazie.
Čočka je skvělou zásobárnou rostlinných bílkovin, proto je často vyhledávána vegany a vegetariány. Čočku lze použít do salátu a a pomazánek, ovšem polévka patří nejčastější způsoby přípravy.
Recept na čočkovou polévku
Vyzkoušejte jednoduchý recept na výbornou čočkovou polévku, která se vám bude líbit.
Ingredience
Postup přípravy
- V hrnci, na rozpáleném oleji poduste cibuli, mrkev a celer. Když zelenina změkne, přidejte česnek, bobkový list, bazalku a oregano. Za neustálého míchání duste asi 3 minuty.
- Zalijte vodou, přidejte čočku a rajčata. Na mírném varu vařte 60 minut.
- Pak přidejte špenát a vařte, dokud nezměkne.
- Dochuťte octem, solí a pepřem. Podávejte s chlebem.
Tip: Červená a žlutá čočka se pěkně doměkka uvaří i bez namočení, ostatní druhy čočky je dobré namočit předem alespoň na 2 hodiny.
Jak zahustit čočkovou polévku?
Čočkovú polévku můžete zahustit klasicky jíškem za pomoci mouky a másla. Dobrým tipem je také rozmixovat část již uvařené čočky.
Pokud husté polévky nemáte v oblibě, polévku zahušťovat nemusíte. Pokud máte rádi brambory vyzkoušejte je rozmixovat v misce a přidat do polévky, nebo je můžete rozdrvit přímo v polévce.
Rada na závěr: Pokud budete polévku solit postupně a ne až na konec, čočka změkne rychleji.
Máte rádi polévky? Vyzkoušejte také chutnou zelňačku s klobásou
Jak vylepšit čočkovou polévku?
Pokud máte rádi polévky, ve kterých se nachází kousek masa, skvělou volbou je i čočková polévka s párkem.
Mezi nejoblíbenější druhy čočkové polévky v české kuchyni patř:
- s uzeným,
- čočková polévka z červené čočky,
- s klobásou.
Připravte si tento oblíbený recept české kuchyně a dopřejte vašemu tělu zásobu bílkovin a sacharidů.
Zdroj: recipetineats.com
Další recepty na polévky