Čočka na kyselo recept jak od našich babiček má rád snad každý z nás. Luštěniny mají skvělou výživovou hodnotu, jsou plné vitamínů a minerálů. Připravte si skvělý recept.
Jak se vaří čočka?
Pokud chcete, aby byla čočka co nejrychleji uvařená, ponořte ji do vody a nechte máčet přes noc. Následně stačí vložit do vroucí vody a vařit dle pokynů na sáčku.
Jak dlouho vařit čočku?
Doba, jak dlouho vařit čočku, závisí na tom, jak chcete, aby byla měkká. Myslete ale na to, že každý druh čočky potřebuje jinou délku vaření. Jak se dělá čočka?
- Červená čočka: Tento druh se vaří docela rychle, zpravidla je hotová během 15-20 minut. Červená čočka na kyselo je ideální spíše na polévky a pomazánky, jelikož se při vaření rozpadá. (Doporučujeme vám vyzkoušet také recept na karbanátky z červené čočky)
- Hnědá čočka: Uvařit hnědou čočku trvá o něco déle, obvykle kolem 25-30 minut. Hodí se nejenom na hlavní jídlo, ale také na saláty, jelikož si svůj tvar při vaření. Stejně se chová i zelená čočka.
- Černá čočka: Tato čočka se vaří nejdéle, obvykle kolem 40-45 minut. Nicméně má jemnou a máslovou texturu, proto je opět oblíbená do salátů.
Jak dlouho vařit čočku ovlivňuje více faktorům jako například stáří čočky, její velikost i typ hrnce, ve kterém se vaří. Raději proto čočku při vaření vždy kontrolujte.
Recept na čočku na kyselo
Čočka na kyselo je oblíbeným receptem, jelikož její příprava je snadná a relativně rychlá. Má také skvělou výživovou hodnotu.
Ingredience
Postup přípravy
- Propláchněte čočku pod studenou vodou a sceďte.
- Vařte čočku podle pokynů na obalu, obvykle 20-30 minut, dokud nebude měkká.
- Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek na malé kostičky. Osmažte na pánvi dozlatova.
- Čočku sceďte a přidejte ji do pánve s cibulí a česnekem. Promíchejte a vařte dalších 5 minut.
- Mezitím se uvařte vejce natvrdo, oloupejte a nakrájejte na plátky nebo na čtvrtky.
- K čočce přidejte kysanou smetanu a promíchejte. Osolte, opepřete, dle chuti přidejte ocet nebo citronovou šťávu. Vařte dalších 2-3 minuty, dokud nebude směs horká.
- Před podáváním dozdobte petrželkou nebo pažitkou.
Jak podávat čočku na kyselo?
Čočku na kyselo můžete podávat v mnoha chutných variacích, a to nejčastěji jako hlavní jídlo. Můžete ji konzumovat buď samotnou jen s vejcem nebo přidat i kus masa. Nejčastěji se podává čočka s párkem, s uzeným masem nebo s klobáskou.
Jako příloha se nejčastěji podává chléb či rohlíky, bagetky, bankety, dalamánky a další pečivo. Určitě nezapomínejte na bylinky, které čočku nejenom ozdobí, ale také jí dodají svěžest a chuť.
Existují také další recepty z čočky, jako jsou čočkové saláty či čočková polévka či sladkokyselá čočka. Jak se ale říká, nejlepší čočka nakyselo je babiččina čočka.
Zdroj: acouplecooks.com, bbcgoodfood.com