BylinkyRostliny a květinyZahrada

Citronová tráva: Jak ji pěstovat a používat?

Citronová tráva je bylinka nebo okrasná tráva s výraznou citrusovou chutí. Využívá se v kuchyni pro přípravu omáček, polévek nebo do čajů. Oblíbená je v asijské kuchyni.

Citronová tráva již ze svého názvu vypovídá, že bude mít něco společného s citrusy. A je tomu opravdu tak. Jedná se totiž o bylinku, která je plná citrusové chuti.

citronová tráva pěstování
Zdroj foto: komkrit Preechachanwate / Shutterstock.com

Citrusová tráva by se dala jednoduše zařadit mezi okrasné traviny, jelikož v zahradách tvoří na oko pěkné trsy, které jsou mnohdy vysoké i 1,5 metru.

Jak pěstovat citrusovou trávu?

Vhodné stanoviště

Citronová tráva se sadí na jaro, po tom, co skončí noční mrazíky. Pěstovat ji můžete jak na zahradě v zemi, tak v okrasných nádobách. Je třeba ji vysadit na místo, kde svítí co nejvíce slunce, jelikož má citronová tráva ráda teplo a světlo. Bude se jí také dařit v půdě s pH 6,5-7.

Pokud chcete, aby vám citronová tráva prospívala, je dobré do půdy přidat také trochu kompostu, dopřávat jí pravidelnou zálivku a jednou týdně přihnojit. Jakmile délka trávy přesáhne 30 centimetrů, můžete ji začít sklízet.

Přezimování citronové trávy

Jelikož se jedná o teplomilnou rostlinu, je potřeba ji na zimu přesadit. Není to nic složitého – trávu stačí sestříhnout na výšku jen pár centimetrů a celé stonky vykopat. Ty následně přesadíte do nádob, které usadíte na okno, nejlépe směřující na jižní stranu. Stále je potřeba trávu zalévat, nicméně ne tak často, jako v zimě.

Nikdy ji neponechávejte v místnosti, kde je teplota nižší než 8 stupňů Celsia.

citronová tráva
Zdroj foto: frank60 / Shutterstock.com

Použití citronové trávy

Při vaření se většinou používají vnitřní jemné stonky této trávy, které se přidávají do salátů a omáček. Stonky na zimu jednoduše uchováte v mrazáku, každý zvlášť v sáčku. Tak můžete jednoduše odlamovat tak velký kousek, jaký zrovna potřebujete na přidání do svého jídla. Jako další způsob uchování se nabízí usušení trávy a následné skladování v uzavřené nádobě.

Listy citronové šťávy se používají do marinád, či se jednoduše ponoří do horké vody na čaj.

Zdroj: nhb.gov.in, indiaagronet.com


Tipy na další bylinky

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)