Citronová bábovka si získá celou vaši rodinu. Je vynikající, sladká a svěží chuť vás naprosto ohromí a vláčnost překvapí. Vyzkoušejte tento recept, kdy hlavní roli hraje citron.
Bábovky patří mezi moučníky, které se během roku pečou nejčastěji, proto existuje nespočetné množství receptů a obměn. Zdravá citronová bábovka je vláčná, svěží, voňavá a také vydrží dlouho – tedy pokud ji hned nesníte.
Recept na citronovou bábovku
Citronová bábovka s jogurtem (pokud chcete s tvarohem) vám bude chutnat.
Suroviny
Postup
- Nejdříve si předehřejte troubu na 170 stupňů.
- V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte nastrouhanou citronovou kůru z řádně omytého citronu.
- Do pěny přidejte olej, jogurt a citronovou šťávu.
- V druhé míse smíchejte všechny sypké ingredience, mouku s práškem do pečiva prosejte přes sítko.
- Nakonec vše smíchejte dohromady v tekuté těsto.
- Hotové těsto nalijte do předem vymazané a vysypané formy na bábovku.
- Formu vložte do trouby a pečte na 170 stupňů asi 35 minut – záleží na vaší troubě.
- Upečenou bábovku nechte vychladnout alespoň 20 minut, poté ji z formy vyklopte.
Tipy
- Citron rozhodně nenahrazujte umělým dochucovadlem jako je například kyselina citronová nebo klasická citronka.
- Bábovku můžete dozdobit polevou, například citronová poleva na bábovku je ideální.
- Bábovka citronová bude nejlépe chutnat ke kávě nebo čaji.
- Pro bezlepkovou verzi nahraďte klasickou mouku bezlepkovou.
Doporučujeme: Recept na pudinkovou bábovku
Jestliže vám chybí citron, můžete ho nahradit pomerančem nebo limetkou. I ty dodají bábovce svěží chuť, na zvážení je však použití grapefruitu, který se vyznačuje hořkou chutí.
Citronová bábovka se peče téměř tak dlouho, jako ty ostatní, záleží na tom, jakou máte troubu. Obecně lze tedy říct, že bábovku pečte cca 40 – 50 minut.
Aby byla vláčná citronová bábovka skutečně citronová, ke zvýraznění její chuti můžete přidat o trochu více citronové šťávy a kůry, ovšem i tady platí pravidlo, všeho s mírou. Sáhnout můžete také po citronovém extraktu. Chuť bábovky také zvýrazní nějaká přidaná hodnota jako je vanilková zmrzlina, zakysaná smetana nebo obyčejná šlehačka.
Citronová bábovka pro diabetiky vhodná bude když místo cukru použijete umělé sladidlo, například xylitol (březový cukr).
Citronová poleva na bábovku
Poleva z citrónu dodá bábovce to pravé ořechové. Její příprava je velmi jednoduchá.
Suroviny
- 50 g cukru moučka
- 1 polévková lžíce horké vody
- citronová šťáva z jednoho citronu
- nastrouhaná citronová kůra
Postup
- Cukr prosejte přes sítko a přidejte k němu vodu.
- Míchejte, postupně přidávejte citronovou šťávu, a nakonec nastrouhanou citronovou kůru.
- Poleva by měla být sice tekutá, ale ne moc, na bábovce by se měla udržet.
Servírování bábovky z citronu
Pokud chcete povýšit servírování bábovky na jiný level, doporučujeme ji podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo vanilkovým krémem, který ozdobte snítkou máty. Nic nepokazíte ani tím, když budete bábovku servírovat také se zakysanou smetanou nebo šlehačkou. Nezapomeňte vše pocukrovat, aby smetana nebo šlehačka dostaly sladký nádech. Pro ještě lepší estetiku bábovku dozdobte kousky citrusů.
Bábovky jsou oblíbené především proto, že jsou jednoduché na přípravu a dlouho vydrží. Ovšem ve většině případů nevydrží ani dva dny, protože se hned sní. Při správném skladování však vydrží i týden.
Nejlepším způsobem, jak bábovku skladovat je, když ji vložíte do sáčku, tím neztratí svou vláčnost a neztvrdne. Přikrýt ji můžete také formou, ve které se pekla. Při delším skladování je dobré ji vložit do misky s víčkem a dát do lednice. Před konzumací ji lehce ohřejte v mikrovlnce.
Zdroj: foodafactoflife.org.uk, hellofresh.com
Tipy na další bábovky