Cibulová omáčka a její příprava je jednoduchá a hotová je během pár minut. Výborně se hodí k hovězímu i vepřovému masu i ke steakům. Připravujete doma tento klasický recept?
Co je cibulová omáčka?
Cibulová omáčka se vyznačuje svou zlatavou či hnědou barvou. V kuchyni je téměř nepostradatelná, patří mezi rychlé omáčky, které jsou jak univerzální, tak velmi jednoduché, které zvládne i začátečník. Jak si takovou omáčku připravit?
Proč připravit omáčku z cibule?
Omáčku z cibule si prostě zamilujete. K její přípravě toho totiž ani moc nepotřebujete, postačí vám pár základních surovin, které má každý z nás doma. Kromě toho je také velmi jednoduchá a rychlá.
Recept na cibulovou omáčku
Sladká cibulová omáčka je základní omáčka, kterou si připravíte během pár minut. Tento recept na cibulovou omáčku už snad jednodušší nemůže být.
Ingredience
Postup přípravy
- Cibuli očistěte a nakrájejte najemno.
- Do hrnce dejte máslo s trochou oleje, nechte rozehřát a přidejte nakrájenou cibuli.
- Jakmile cibule lehce zrůžoví, přidejte k ní mouky a míchejte.
- Zalijte vodou nebo vývarem a nechte pár minut provařit.
- Nakonec omáčku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Připravte si recept na cibulovou omáčku, která vám může posloužit jako základ pro jiné omáčky jako je například cibulová omáčka se smetanou nebo hořčicí.
K čemu se hodí cibulová omáčka?
Cibulová omáčka je vhodná ke kuřecímu, vepřovému i hovězímu masu. Vhodné jsou steaky, přírodní plátky, ražniči, roštěnky, krkovička. Kromě toho ale může sloužit také jako základ k jiným druhům omáček.
TIP: Připravte si recept na šípkovou omáčku
Jak vylepšit cibulovou omáčku?
Aby byla tato omáčka ještě výraznější, doporučujeme ji připravovat na zbylém výpeku masa. Omáčka získá také nahnědlou barvu. Šéfkuchař Pohlreich připravuje maso na cibulovém základu, který pak použije do cibulové omáčky.
Patří tato omáčka k tradičně připravovaným specialitám ve vaší kuchyně nebo se na ni už pomalu zapomíná?
Zdroj: veganuary.com, foodandwine.com
Další oblíbené omáčky