Chřestové rizoto je dokonalá kombinace chřestu a rizota spojené výrazným parmezánem. Naučte se připravovat krémové rizoto přesně tak, jak to dělají Italové.
Chřestové rizoto je lahodné jaro na talíři. Tento jednoduchý, ale elegantní pokrm můžete připravit v mnoha variantách, výsledkem vám vždy bude rizoto krémové, aromatické a plné chuti. Inspirujte se jednoduchým receptem, který si oblíbí jak vegetariáni, tak i ti, co masu holdují.
Jednoduché rizoto z chřestu
Ač se zdá, že připravit krémové rizoto není jen tak, opak je pravdou. Velmi důležité jsou ingredience, ze kterých rizoto připravujete, například do rizota italského stylu se jen tak nějaká rýže nehodí.
Jaká rýže je nejvhodnější pro přípravu rizota z chřestu
Jistě jste postřehli, že konzistence rýže od italského a našeho českého rizota se výrazně liší. Je to především proto, že pro krémové rizoto se používá rýže krátkozrnná, například aborio nebo carnaroli. Pro sypké rizoto se využívá hlavně rýže dlouhozrnná, která je mnohem déle nadýchanější.
Jak uvařit rýži – 4 tipy, jak ji správně připravit a ochutit
Který chřest se hodí na rizoto – zelený, nebo bílý?
Na recept chřestového rizota můžete použít jak bílý chřest, tak zelený. Ovšem pokud chcete, aby pokrm vypadal z estetického hlediska zajímavě, zvolte raději chřest zelený, ten bílý by s rýží splynul.
Jak připravit chřest?
Pro loupaní chřestu platí, že zelený chřest není třeba oloupat celý, stačí pouze odříznout tvrdší spodní části. Bílý chřest je potřeba oškrábat až 2 cm pod hlavičkou. Pokud oškrábání nevyužijete na přípravu vývaru, slupky nevyhazujte.
Pokud se rozhodnete zelený chřest uvařit, je vhodné stonky svázat dohromady, aby se nepolámaly, a vložit je do vroucí osolené vody s kapkou citronové šťávy. Vařte pouze krátkou chvíli, aby chřest zůstal křupavý. Alternativně můžete chřest uvařit nad parou, orestovat na olivovém oleji nebo dokonce grilovat.
Bílý chřest vyžaduje o něco více času. Po oškrábání tvrdší spodní stonky odkrojte. Chřest vložte opět svázaný ve svazcích asi 10–12 minut.
Recept na chřestové rizoto
Krémové chřestové rizoto není tak složité, jak se na první pohled zdá. Kromě toho vám k jeho přípravě stačí pouze pár surovin a není nikterak finančně náročné. A pokud hledáte jednoduché rizoto bez masa, tento recept je ideální.
Ingredience
Postup přípravy
- Chřest omyjte a očistěte.
- Chřestové stonky oškrábejte a nakrájejte ho na 2-3 cm dlouhé kousky.
- V hrnci rozehřejte zeleninový vývar a udržujte jej na mírném varu.
- Šalotku očistěte a nakrájejte spolu s česnekem najemno.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a šalotku krátce osmahněte, po chvíli přidejte najemno nakrájený česnek.
- K šalotce přidejte rýži a míchejte do té doby, než rýže zesklovatí.
- Následně rýži zalijte vínem a vyčkejte, než se víno vypaří.
- Jakmile víno zredukujtete, za stálého míchání přilévejte horký vývar po ⅓ hrnku – vždy nechte vývar do rýže vsáknout a poté znovu přilejte – rýže musí být al dente a nezapomínejte, rizoto musíte neustále promíchávat.
- Nakonec do rýže přidejte nastrouhaný parmezán a pořádně promíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem, zasypte parmezánem.
Doporučujeme: Oblíbené je také zdravé zeleninové rizoto. Recept naleznete zde
Jak vylepšit rizoto z chřestu?
Rizoto je úžasné v tom, že si ho můžete upravit přesně podle sebe. Chybí vám maso? Nic vám nebrání v tom z pokrmu vytvořit chřestové rizoto s kuřecím masem. Stačí nakrájet kuřecí maso na kousky, orestovat a vložit do rizota. Pokud se vám zdá, že je v rizotu málo ingrediencí, přidejte do něj zeleninu jako je mrkev, špenát, cuketa nebo paprika.
Základem dobrého rizota je kvalitní vývar, proto na něj nezapomínejte a připravte si ho předem. A aby bylo rizoto ještě více krémovější, nebojte se použít mnohem větší množství sýru, než je uvedeno v receptu.
Čím dochutit chřestové rizoto?
- Sýr – do rizota z chřestu můžete přidat různé druhy sýra, jako je parmazán, gruyère nebo gorgonzola, které dodají rizotu krémovou texturu a výraznou chuť.
- Bylinky – čerstvými nasekanými bylinkami jako je petržel, tymián, rozmarýn nebo bazalka přidáte rizotu na chuti i vůni.
- Citronová šťáva – čerstvá citronová šťáva rizoto osvěží a dodá mu jistou kyselost.
- Bílé víno – bílé víno dodá rizotu komplexnější chuť a aroma.
- Česnek – bez česneku se v kuchyni neobejdete, kromě toho se česnek skvěle k chřestu hodí, proto neváhejte a klidně ho do rizota přidejte.
- Ořechy – nebojte se zkoušet nové chutě, rizoto s chřestem můžete postavit na úplně jiný “level” přidáním piniových, vlašských nebo lískových oříšků.
Zdroj: latimes.com, aldi.us
Další tipy na recepty