Chřest, neboli asparagus, je v našich podmínkách oblíbenou zeleninou, v různých nářečích se mu přezdívá i špargl. Je ceněn pro své pozitivní přínosy na lidské zdraví, jelikož obsahuje spoustu vlákniny a bílkovin. Je tedy vhodný jako potravina při dietách.
O Chřestu
Chřest obsahuje poměrně velké množství vody, a díky tomu jde o nízkokalorickou zeleninu, která by určitě neměla chybět v jídelníčku, pokud se snažíte udržet v kondici nebo chcete zhubnout. Kromě toho ale obsahuje i řadu cenných látek a samozřejmě i vitamínů. Je bohatý na minerální látky, jako jsou hořčík, vápník či draslík. Obsahuje také kyselinu listovou a vitamíny B1 a B2. Nejznámější je chřest lékařský.
Dále je chřest zdrojem vlákniny, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, dokáže upravit krevní tlak a podílí se na zlepšení látkové výměny. I proto je chřestová polévka tak zdravá, a navíc jde o vydatné jídlo. Podílí se také na úpravě zažívání a pomáhá lepšímu trávení.
Druhy chřestu
Známe tři druhy chřestu.
- chřest bílý,
- chřest zelený,
- chřest fialový.
Zatímco chřest zelený se používá zejména ve studené kuchyni na přípravu salátů, z bílého nebo fialového si můžeme připravit skvělé omáčky nebo polévky. Hodí se tedy pro použití v teplé kuchyni.
Pěstování chřestu
Pokud chcete zasadit chřest ještě před teplou sezónou, můžete jej vysadit v březnu doma, a následně přesadit na zahrádku v době, kdy již nehrozí přízemní mrazíky. Tak již nebude rostlince dlouho trvat zakořenit.
V případě, že budete na jaře zasívat semínka, vložte je do hloubky maximálně 3 centimetry pod povrch. Chřest je vytrvalá rostlina, takže vyberte takové stanoviště, kde vám může růst i několik let. Toto stanoviště musí být dostatečně slunné a teplé. Chřestu se totiž moc nedaří v teplotách pod 16 stupňů Celsia.
Zálivka chřestu
Nemusíte jej často zalévat, jelikož má raději sušší půdu. Je tedy potřeba jej zalévat jen v době většího sucha. Zato hnojit jej musíte pravidelně, a to organickým hnojivem jak v průběhu růstu, tak i po sklizni, aby byl připraven na zimu.
Lidé také čtou: Křen – Všechno o rostlině a pěstování
Zazimování chřestu
Před zimou je potřeba seříznout uvadlé výhony a do okolí rostlin nahrnout kompost. Ten zajistí dostatek tepla a živin pro zimní období. Doma jej uskladníme prakticky stejně, jako každou jinou zeleninu.
Můžete jej:
- zamrazit,
- zavařit,
- naložit.
Co chřest ohrožuje?
Ani tato zelenina není chráněna před škůdci. Nejčastějším je slimák. Proto byste měli používat organické postřiky či si vyrobit vlastní z oleje, vody a prášku do pečiva.
Využití chřestu v kuchyni
Chřest se nejčastěji připravuje vařením ve slané vodě bez dřevnaté části a svázaný po několika kusech, jejichž optimální počet je šest. Nicméně i slupky se dají využít, jelikož je v nich spousta vitamínů – připravuje se z nich například Chřestová polévka.
Dobře vypěstovaný chřest je křehký a po ohnutí by neměl být gumový, ale měl by hned prasknout.
Recepty z chřestu mají v kuchyni velké využití, protože je vhodný nejen do polévek. Krátce povařený chřest se společně s máslem hodí jako základ na přípravu omáček, zasyrova ho pak lze přidávat do zeleninových salátů. Hodí se pro přípravu vegetariánských jídel ale i jako příloha k masu. Výborný je i zapečený chřest s těstovinami a nebo si můžete připravit chřestové rizoto.
Jak dlouho vařit chřest?
Chřest vaříme obvykle jen několik minut, vždy záleží na tom, jakou tloušťku mají výhonky.
- bílý chřest se vaří o něco déle zhruba 5 – 8 minut
- zelenému chřestu obvykle stačí i méně asi 2 – 5 minut.
Před podáváním je ale potřeba vyzkoušet, zda chřest opravdu změknul. V polévkách, které se mixují, je třeba mít chřest opravdu měkký, jinak ale stačí, když bude chřest uvařen do poloměkka.
Tipy na další rostliny