Chlebová polévka (žebračka) – vyzkoušejte tradiční českou polévku s naším receptem. Polévka je dobrou volbou, když hledáte recepty ze starého chleba. Servírujte ji do bochníků.
Nevíte, co se starým pečivem, které neustále vyhazujete do koše? Připravte si z něj dokonalou chlebovou polévku, která je nejenom chutná, ale také levná, a hlavně rychlá.
Patříte mezi ty, kteří neustále řeší, co ze starého chleba připravit, aby se nevyhodil? Už jste slyšeli o chlebové polévce? Nechte si inspirovat a vyzkoušejte recepty ze starého chleba na polévku, která vás zahřeje i zasytí.
Co je chlebová polévka?
Recept na chlebovou polévku vznikl právě proto, že lidé neustále tvrdý a starý chleba vyhazovali. A vzhledem k tomu, že plýtvání si může dovolit jen málokdo, vznikly recepty, díky nimž můžete spotřebovat i tu nejtvrdší kůrku. A aby polévka nebyla tak obyčejná, servíruje se do kulatých bochníků chleba.
Základem polévky je samozřejmě chleba, který nesmí být čerstvý, měl by být alespoň tři dny starý. Pro tu správnou chuť polévky jsou důležité i suroviny jako je sádlo a pořádně opražená cibulka.
Recept na chlebovou polévku – žebračku
Rychlá, levná a chutná je staročeská chlebová polévka nebo také známá jako chlebová polévka žebračka. Její příprava není vůbec náročná, pustit se do ní mohou i začátečníci.
Suroviny
Postup
- Cibuli a česnek očistěte, cibuli nakrájejte na malé kousky a česnek prolisujte.
- Sádlo vložte do většího hrnce, rozpalte a přidejte nakrájenou cibuli, kterou nechte zesklovatět.
- Poté přidejte česnek a nadrobno nakrájený chleba.
- Krátce orestujte a zalijte vodou nebo vývarem.
- Do polévky přidejte kmín, sůl a pepř.
- Mezitím si připravte vajíčka, která rozkvedlejte v hrníčku.
- Ke konci vaření je vlijte do polévky, zamíchejte, povařte ještě minutu a odstavte.
- Nakonec do polévky přidejte čerstvou nasekanou petrželovou nať.
Tipy
- Do polévky můžete přidat také kopr a tavený sýr pro lepší chuť.
- Vejce můžete nahradit nahrubo nastrouhaným eidamem.
- Abyste své strávníky překvapili něčím netradičním, nalijte polévku do menších bochníků chleba. Bochníky připravíte tak, že oříznete jejich horní díl a vydlabete zevnitř těsto – snažte se neporušit kraje, aby vám polévka nevytekla. Takto servírovaná polévka v chlebu jistě oživí váš oběd.
Další polévky do bochníku
Především v české kuchyni se můžeme často setkat se servírováním polévky v bochníku. V restauraci i ve vaší domácí kuchyni můžete také v bochníku podávat tradiční bramboračku, gulášovou či hrachovou polévku. V bochníku výborně chutná i česnečka, na té si pochutná zřejmě každý z nás.
Které další polévky máte rádi servírovat v bochníku u vás doma?
Inspirace na recepty z chleba
Stejně jako všechny jiné recepty, tak i chlebová polévka má své různé obměny. Můžete se setkat s recepty jako je babiččina chlebová polévka, polévka v chlebu s houbami vám do domácnosti vdechne punc podzimu, chlebová polévka se zeleninou – zvláště s tou ze zahrádky – vám dodá potřebné vitamíny. Chlebová polévka se smetanou je oblíbená obzvláště u dětí.
Zdroj: allrecipes.com, saveur.com
Další recepty na polévky