V supermarketech se bylinky k okamžité spotřebě prodávají celoročně, ale s příchodem jara si je můžete v květináčích nakoupit také v zahrádkářstvích a pěstovat si je doma v blízkosti kuchyňské linky. Proč?
Jsou ideálními přísadami do vaření a vašim pokrmům dodají skvělou chuť. Pojďme si představit ty nejznámější.
Bazalka
Čerstvá bazalka dodá kouzlo každému italskému pokrmu. Je skvělá na pizze, v rajčatových omáčkách, v zeleném pestu a také v polévkách. Její nezaměnitelné aroma dodává pokrmům příjemnou vůni a chuť. Pokud se o ni budete správně starat, vydrží vám opravdu dlouho. Pravidelně ji zastříhávejte, případné květy okamžitě odstraňujte a nikdy ji nezalévejte seshora – riskujete tím zalití listů a jejich následné zčernání.
Šalvěj
Výborně se v bytech vede šalvěji. Má ráda slunečné stanoviště a nevadí ji suchý vzduch. Hodí se k masům, rybám, přidává se do směsi provensálských bylinek a hezky zvýrazní rovněž chuť tvarohových pomazánek.
Rozmarýn
Krásný okrasný keřík, který rozmarýn vytvoří, ozdobí každý okenní parapet. Dobře se mu vede na jižním okně s dostatkem světla, prospívá mu pravidelné prostříhávání a nemá rád příliš mokrý substrát. Výborně se hodí k masovým pokrmům, podobně jako šalvěj tvoří součást provensálského koření a využijete jej i do přípravy domácích bylinných másel.
Koriandr
Hojně využívaná bylinka, zejména v asijské a mexické kuchyni. Má příjemnou svěží chuť a použijete ji nejenom do guacamole, polévek pho a vietnamských omáček, ale také se výtečně hodí k masu a do rajčatových salátů. Abyste docílili správného růstu, pravidelně jej zastřihávejte.
Petržel kadeřavá
Typická česká bylinka, která nechybí snad na žádném pokrmu v tradiční české restauraci. Petržel se používá jako ozdoba na brambory, rýži i do polévek. Ve větším množství se dá taktéž použít v salátech a bylinkových máslech. A hodí se i na obyčejný chleba namazaný s máslem. Má ráda slunné, ale snese i stinné stanoviště a hojnou zálivku.
Máta
V létě mátu oceníte v čerstvém mojitu, v zimě si z ní připravíte čaj. Navíc je příjemně aromatická a provoní vám celý byt. V zahrádkách roste velice invazivně a někdy se může stát, že se rozroste po celém záhonku. Pokud jste v kuchyni rádi tvůrčí, dá se z máty připravit sirup a také zmrzlina.
Tymián
Tymián se náramně hodí k masům – a zejména k přípravě marinád. Má drobné lístky, které se sklízí i se stonkem. Libuje si na slunném místě a preferuje suchou půdu. Výborně se vyjímá také v omáčkách, polévkách a těstovinách. Jeho vůně vám může být povědomá z provensálské směsi koření, do níž se přidává.
Kopr
Česká kuchyně by se neobešla ani bez čerstvého kopru. Ten nesmí chybět v koprové omáčce a kulajdě. Zalévejte jej opatrně, nepotrpí si na příliš mokrý substrát.
Bylinky do kuchyně si vybírejte s ohledem na vaše oblíbená jídla a pití. Při správné péči vám bylinky budou růst i několik let.