Buchta z cukety je typický recept, který vyzkoušejte hned, jakmile začne cuketová sezóna. Cuketa je výbornou surovinou jak do slaných, tak sladkých receptů. Vyzkoušejte náš recept.
Na první pohled se kombinace zeleniny a sladkého moučníku může zdát zvláštní, ve skutečnosti však jde o perfektní duo. Zelenina je osvěžující, v tomto případě cuketa dodá buchtě šťavnatost a lehkost. Vzniká tak zdravá buchta z cukety, která je plná vitamínů.
Recept na buchtu z cukety
Buchta s cuketou je nepochybně zajímavým moučníkem. Příprava není složitá, jednoduchý recept nabízí efektivní způsob, jak zpracovat tuto sezónní zeleninu. Léto je ideální čas pro recepty z cukety, buchta zachutná každému. Jde o zdravější variantu klasického sladkého mlsání.
Ingredience
Postup přípravy
- Než začnete, dejte nahřát troubu na 180 °C. Připravte si plech a vymažte ho, případně vyložte pečicím papírem.
- Cuketu nastrouhejte najemno, poté z ní dobře vymačkejte vodu.
- V misce smíchejte mouku, skořici, jedlou sodu, sůl a pečicí prášek. Směs odložte stranou.
- V jiné míse našlehejte tři vajíčka, aby vznikla pěna. Následně jemně zašlehejte cukr, olej, vanilkový extrakt a citrónovou kůru.
- K tekuté směsi přimíchávejte po částech sypkou směs, poté přidejte připravenou cuketu a rozinky.
- Vzniklé těsto nalijte na plech, pečte zhruba 40-45 minut.
- Po vychladnutí můžete podávat.
Tipy
- Buchta z cukety je sama o sobě vláčná, nicméně můžete ji ještě vylepšit polevou.
- Možnou alternativou je kakaová buchta z cukety – stačí část mouky nahradit kakaem.
- Tuto pochoutku si můžete připravit i ve slané variantě – bramborová buchta z cukety potěší milovníky slaného mlsání.
TIP: Připravte si také vynikající cuketový koláč na sladko i slano
Čím dozdobit cuketovou buchtu?
Pokud přemýšlíte, čím ozdobit cuketovou buchtu, poleva je jasná volba. Namísto klasické čokolády však můžete vyzkoušet něco lepšího. Nejlepší buchta z cukety je pomazaná svěžím krémem. Stačí smíchat čerstvý krémový sýr s trochou másla a cukru. Po vyšlehání vznikne skvělá poleva, která výborně doplňuje lehký moučník.
Doporučujeme: Vyzkoušejte také recept na švédský koláč – Tradiční skandinávský moučník
Jak vybrat dobrou cuketu?
Poznat dobrou cuketu není příliš složité, stačí jen znát několik praktických tipů.
Je důležité zvolit správnou velikost cukety. Obecně lze doporučit kousky o velikosti do 20 centimetrů. Větší plody jsou totiž vodnaté a bez chuti, s měkkou dužinou a velkými semeny.
Čím výraznější je barva, tím lepší cuketa bude. Snažte se tedy vyhnout vybledlým a nenápadným plodům.
Je dobré také vybírat kousky, které stále mají dostatečně zachovaný stonek – takové cukety totiž vydrží déle.
Patří tato zelenina k vašim oblíbeným surovinám v kuchyni? Jaké recepty z cukety zvyknete nejčastěji připravovat?
Zdroj: simplyrecipes.com, smalltownwoman.com
Další tipy na recepty