Koláče a moučníkyRecepty

Buchta z cukety: Recept na zdravou a chutnou pochoutku

Buchta z cukety je typický recept, který vyzkoušejte hned, jakmile začne cuketová sezóna. Cuketa je výbornou surovinou jak do slaných, tak sladkých receptů. Vyzkoušejte náš recept.

Na první pohled se kombinace zeleniny a sladkého moučníku může zdát zvláštní, ve skutečnosti však jde o perfektní duo. Zelenina je osvěžující, v tomto případě cuketa dodá buchtě šťavnatost a lehkost. Vzniká tak zdravá buchta z cukety, která je plná vitamínů.

Recept na buchtu z cukety

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas pečení: 45 minutCelkový čas:1 hodina Porce:20 porce

Buchta s cuketou je nepochybně zajímavým moučníkem. Příprava není složitá, jednoduchý recept nabízí efektivní způsob, jak zpracovat tuto sezónní zeleninu. Léto je ideální čas pro recepty z cukety, buchta zachutná každému. Jde o zdravější variantu klasického sladkého mlsání.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Než začnete, dejte nahřát troubu na 180 °C. Připravte si plech a vymažte ho, případně vyložte pečicím papírem.
  2. Cuketu nastrouhejte najemno, poté z ní dobře vymačkejte vodu.
  3. V misce smíchejte mouku, skořici, jedlou sodu, sůl a pečicí prášek. Směs odložte stranou.
  4. V jiné míse našlehejte tři vajíčka, aby vznikla pěna. Následně jemně zašlehejte cukr, olej, vanilkový extrakt a citrónovou kůru.
  5. K tekuté směsi přimíchávejte po částech sypkou směs, poté přidejte připravenou cuketu a rozinky.
  6. Vzniklé těsto nalijte na plech, pečte zhruba 40-45 minut.
  7. Po vychladnutí můžete podávat.

Tipy

  • Buchta z cukety je sama o sobě vláčná, nicméně můžete ji ještě vylepšit polevou.
  • Možnou alternativou je kakaová buchta z cukety – stačí část mouky nahradit kakaem.
  • Tuto pochoutku si můžete připravit i ve slané variantě – bramborová buchta z cukety potěší milovníky slaného mlsání.

TIP: Připravte si také vynikající cuketový koláč na sladko i slano

Čím dozdobit cuketovou buchtu?

Pokud přemýšlíte, čím ozdobit cuketovou buchtu, poleva je jasná volba. Namísto klasické čokolády však můžete vyzkoušet něco lepšího. Nejlepší buchta z cukety je pomazaná svěžím krémem. Stačí smíchat čerstvý krémový sýr s trochou másla a cukru. Po vyšlehání vznikne skvělá poleva, která výborně doplňuje lehký moučník.

Doporučujeme: Vyzkoušejte také recept na švédský koláč – Tradiční skandinávský moučník

Jak vybrat dobrou cuketu?

Poznat dobrou cuketu není příliš složité, stačí jen znát několik praktických tipů.

Je důležité zvolit správnou velikost cukety. Obecně lze doporučit kousky o velikosti do 20 centimetrů. Větší plody jsou totiž vodnaté a bez chuti, s měkkou dužinou a velkými semeny.

Čím výraznější je barva, tím lepší cuketa bude. Snažte se tedy vyhnout vybledlým a nenápadným plodům.

Je dobré také vybírat kousky, které stále mají dostatečně zachovaný stonek – takové cukety totiž vydrží déle.

Patří tato zelenina k vašim oblíbeným surovinám v kuchyni? Jaké recepty z cukety zvyknete nejčastěji připravovat?

Zdroj: simplyrecipes.com, smalltownwoman.com


Další tipy na recepty

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)