Galetka je francouzský koláč s nádivkou původem z Bretaně, jehož hlavní ingrediencí je mouka. Vyzkoušejte jednoduchý recept na ovocnou galetku s broskvami.
Vždy, když jsem někde viděla fotku galetky, působila velmi chutně a všechny náplně bych snědla očima. Příprava těsta není vůbec náročná, a náplň si můžete vytvořit z různých surovin, které právě máte doma. My jsme měli slušnou zásobu broskví a ricottu v ledničce – no, a recept byl na světě.
Recept: Broskvovo-ricottová galetka
U koláče galetka opravdu můžete popustit uzdu své fantazie. Já jsem si kromě této broskvové galetky připravila i švestkovou galetku. Samozřejmě kromě sladké galetky se můžete pustit i do slané galetky. Viděla jsem už pár receptů galetky s rebarborou, cuketou či s bramborami.
Doba přípravy: 1 hodina 20 minut
Doba pečení: 25-30 minut
Počet porcí: 8
Náročnost: nenáročný
Kategorie: koláče
Suroviny na galetku
Těsto
- 125 g vychladlého másla,
- 220 g hladké mouky,
- 3PL třtinového cukru,
- 3PL studené vody,
- špetka soli,
- 1 vajíčko na potření.
Nádivka
- 500 g ricotty,
- 3 ks větších broskví,
- 1 PL kukuřičného škrobu,
- 2 PL moučkového cukru,
- hrst mandlových plátků.
Postup přípravy broskvovo-ricottové galetky
- Začneme s přípravou těsta. Všechny suroviny si nachystáme do misky a rukou je zpracujeme na těsto. Pokud se nám lepí, přidáme trochu mouky – a naopak, pokud se nám nechce spojit, přidáme trochu vody. Takto hotové těsto si zabalíme do potravinářské fólie a odložíme ho na hodinku do lednice.
- Mezitím si broskve omyjeme a nakrájíme na tenké měsíčky. V misce si je smícháme s práškovým cukrem a kukuřičným škrobem.
- Ve druhé misce si do ricotty přimícháme práškový cukr. Množství záleží na vás, podle toho, jak sladíte. Já jsem přidala 2 lžíce.
- Když máme připravenou náplň do naší galetky, vytáhneme naše vychladlé těsto a vyválíme si ho na potravinové fólii do pravidelného kruhu. Takto vyválené těsto si přendáme na plech.
- Na těsto si naneseme riccotovou směs, přibližně 2 cm od okraje těsta. Náplň nesmí být až po okraj těsta, protože ty budeme ohýbat.
- Nakrájené broskve jsem naskládala na galetku do tvaru kruhu, a už jsem jen kraje těsta ohnula dovnitř.
- Nakonec okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a poklademe plátky mandlí. Pečeme přibližně 30 minut na 175 stupňů.
Alergeny: 1, 3, 7, 8.
Skvělým francouzským jídlem je také originál ratatouille.