Domácí bramborový knedlík by měla zvládnout každá kuchařka. Je to totiž oblíbená pochoutka českých domácností a mají ho rádi snad všichni. I když zdánlivě vypadá jeho příprava složitě, není na něm nic těžkého.
Pokud chcete připravit domácí rychlé bramborové knedlíky stačí znát jen pár základních fíglů, jak na něj, aby se vám nerozpadl, nebo naopak nebyl tvrdý jak beton.
Jaké brambory vybrat na bramborový knedlík?
Základem dobrého knedlíku jsou kvalitní brambory. Použijte ty salátové, nesmějí být ale přezrálé. Měli byste vařit brambory ve slupce a nejlépe den předem, aby pěkně vychládly, odležely se, a hlavně byly suché – ale nevařte je úplně doměkka. Se solí nešetřete, protože brambory jí hodně vstřebají do sebe. Ale dejte si pozor, aby konečný výsledek pak nebyl zbytečně moc přesolený. Raději těsto na bramborové knedlíky před dokončením ochutnejte.
Můžete použít hrubou mouku, ale více se hodí dětská krupice, kterou využíváme také v receptu.
Můžete si připravit bramborové knedlíky s uzeným masem. Hodí se k různým omáčkam a můžete ho připravit také na sváteční oběd s pečeným masem, panenkou či vepřovým bůčkem.
Ve vařící osolené vodě se bramborový knedlík vaří zrhuba 10 minut, kdy by měl začít plavat na povrchu.
Tip: Máte rádi brambory? V tom případě vyzkoušejte také recept na buřtguláš.
Recept na bramborové knedlíky
Připravte si ty nejlepší bramborové knedlíky. Je to jednoduché s našim receptem krok za krokekm.
Ingredience
Postup přípravy
- Nejprve si uvařte brambory ve slupce v dostatečném množství dobře osolené vody.
- Po uvaření slijte vodu a nechte brambory zcela vychladnout a proschnout.
- Připravte si jemné struhadlo, brambory zbavte slupky a všechny nastrouhejte.
- Těsto zpracovávejte na vále. Vysypte na něj brambory, posypte je krupičkou, solí a solamylem.
- Přidejte vejce a vše zpracujte do hladkého těsta, které ale nesmí být lepkavé.
- Pokud se vám zdá příliš řídké, zahustěte ho ještě krupičkou nebo hrubou moukou.
- Hotové těsto rozdělte na 4 stejnoměrné bochánky, které rozválejte do tvaru knedlíku a dejte do vařící osolené vody.
- Uvařené knedlíky poznáte tak, že budou plavat na povrchu. Trvá to zhruba 10 minut.
Při výrobě těsta na bramborové knedlíky musíte pracovat rychle, protože čím více jej budete hníst, tím bude řidší.
Tip: Vyzkoušejte také ověřený recept na bramborové lokše.
Můžete si připravit bramborové knedlíky s uzeným masem. Hodí se k různým omáčkam a můžete ho připravit také na sváteční oběd s pečeným masem, panenkou či vepřovým bůčkem.
Nezohřívejte jej volně v mikrovlnce, protože budou suché. Ideální je, když dáte zahřát bramborové knedlíky do hrnce na sítko a napařit je zhruba 3 minuty.
Připravujeme pro vás také recept na plněné bramborové knedlíky s uzeným nebo se zelím. Dobrou chuť!
Tipy na další recepty