PřílohyRecepty

Jemná bramborová kaše – Rychlý recept

Jemná bramborová kaše – Rychlý recept

Bramborová kaše je ideální příloha k masu, rybě, houbám, zelenině a podobně. Základ kaše můžete dále využít a tvořit například bramborové pusinky, pečenou bramborovou kaši a poodobné variace. Vyzkoušejte oblíbený recept bramborové kaše.

Jemnost a lahodnou chuť přidané bramborové kaši mascarpone, případně jiné náhražky mascarpone, které se při vaření a pečení běžně používají. Vyzkoušejte tento tip, lehounká konzistence vás mile překvapí.

bramborová kaše recept
Zdroj foto: Ildi Papp / Shutterstock.com

Ideální volbou jsou brambory na kaši, které jste si vypěstovali u vás na zahrádce. Můžete však klidně použít i běžně kupované brambory.

Přečtěte si také: Jak dlouho se vaří brambory: Ve slupce, na kaši nebo vcelku

Recept na bramborovou kaši

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 20 minutCelkový čas: 35 minutPorce:2 porce

Snad každá hospodyňka má svůj recept a soutěží, která je ta nejlepší bramborová kaše. Existují různé varianty – někdo má rád menší kousky, jiný dává přednost hladké kaši, někdo zase vyžaduje krémovou konzistenci. Oblíbená příprava bramborové kaše. Krémová a jemná pochoutka, kterou si vychutná celá rodina.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na stejně velké kousky. (Ideální je krájet brambory na menší kousky, budou se pak lépe mixovat a omezíte vznik hrudek na minimum.)
  2. Přidejte osolenou vodu a uvařte do měkka asi 15-20 minut.
  3. Slijte vodu a za pomoci ručního šlehače lehce rozmačkejte brambory.
  4. Poté zapněte ruční šlehač na nejnižší stupeň. Postupně přidávejte vyšší stupně rychlosti, až budou brambory pečlivě rozmačkané, bez hrudek. Pokud však hrudky máte rádi, můžete je ponechat.
  5. Přidejte máslo, které nakrájejte na menší kousky. Lépe se pak v bramborové hmotě roztopí.
  6. Zašlehejte a přilévejte mléko. To doporučujeme také ohřát, aby kaše rychle nevychladla. Postupně přilévejte mléko a vyšlehávejte kaši do hladké a jemné hmoty
  7. Na závěr ochutnejte, přidejte podle potřeby sůl a ihned podávejte.

  1. Jak poznáte, že jsou brambory správně uvařené?

    Poznáte to tak, že po zapíchnutí vidličky se bramborové kousky rozpadají.

Bramborová kaše
Zdroj foto: Sea Wave / Shutterstock.com

TIP: Pro odlehčenou verzi můžete vynechat máslo. Aby byla bramborová kaše ještě krémovější, vyměňte mléko za smetanu nebo kombinujte.

Co se hodí k bramborové kaši?

Existuje mnoho receptů, v kterých se využívá tahle příloha. Nejoblíbenější je kombinace bramborové kaše s masem. Oblíbený je kuřecí řízek s bramborovou kaší, nebo jinak připravené kuřecí maso, třeba přírodní kuřecí plátek.

Ke kaši se také hodí uzené maso (například uzené koleno), vepřové medailonky z vepřové panenky. Je jen na vás co vám chutná a co si k ní připravíte.

Co se zbytkem bramborové kaše?

Je mnoho možností co udělat se zbytkem kaše. Mnoho lidí si zbytky bramborové kaše zahřeje, posype čerstvou pažitkou a sní na večeři se sklenicí mléka.

Můžete si však také připravit muffiny nebo placky z bramborové kaše.


Tipy na další jídla

Share this post

About the author