Bramborová kaše je ideální příloha k masu, rybě, houbám, zelenině a podobně. Základ kaše můžete dále využít a tvořit například bramborové pusinky, pečenou bramborovou kaši a poodobné variace. Vyzkoušejte oblíbený recept bramborové kaše.
Jemnost a lahodnou chuť přidané bramborové kaši mascarpone, případně jiné náhražky mascarpone, které se při vaření a pečení běžně používají. Vyzkoušejte tento tip, lehounká konzistence vás mile překvapí.
Ideální volbou jsou brambory na kaši, které jste si vypěstovali u vás na zahrádce. Můžete však klidně použít i běžně kupované brambory.
Přečtěte si také: Jak dlouho se vaří brambory: Ve slupce, na kaši nebo vcelku
Recept na bramborovou kaši
Snad každá hospodyňka má svůj recept a soutěží, která je ta nejlepší bramborová kaše. Existují různé varianty – někdo má rád menší kousky, jiný dává přednost hladké kaši, někdo zase vyžaduje krémovou konzistenci. Oblíbená příprava bramborové kaše. Krémová a jemná pochoutka, kterou si vychutná celá rodina.
Ingredience
Postup přípravy
- Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na stejně velké kousky. (Ideální je krájet brambory na menší kousky, budou se pak lépe mixovat a omezíte vznik hrudek na minimum.)
- Přidejte osolenou vodu a uvařte do měkka asi 15-20 minut.
- Slijte vodu a za pomoci ručního šlehače lehce rozmačkejte brambory.
- Poté zapněte ruční šlehač na nejnižší stupeň. Postupně přidávejte vyšší stupně rychlosti, až budou brambory pečlivě rozmačkané, bez hrudek. Pokud však hrudky máte rádi, můžete je ponechat.
- Přidejte máslo, které nakrájejte na menší kousky. Lépe se pak v bramborové hmotě roztopí.
- Zašlehejte a přilévejte mléko. To doporučujeme také ohřát, aby kaše rychle nevychladla. Postupně přilévejte mléko a vyšlehávejte kaši do hladké a jemné hmoty
- Na závěr ochutnejte, přidejte podle potřeby sůl a ihned podávejte.
- TIP: Pokud máte rádi brambory, vyzkoušejte recept na bramborové lokše.
Jak poznáte, že jsou brambory správně uvařené?
Poznáte to tak, že po zapíchnutí vidličky se bramborové kousky rozpadají.
TIP: Pro odlehčenou verzi můžete vynechat máslo. Aby byla bramborová kaše ještě krémovější, vyměňte mléko za smetanu nebo kombinujte.
Co se hodí k bramborové kaši?
Existuje mnoho receptů, v kterých se využívá tahle příloha. Nejoblíbenější je kombinace bramborové kaše s masem. Oblíbený je kuřecí řízek s bramborovou kaší, nebo jinak připravené kuřecí maso, třeba přírodní kuřecí plátek.
Ke kaši se také hodí uzené maso (například uzené koleno), vepřové medailonky z vepřové panenky. Je jen na vás co vám chutná a co si k ní připravíte.
Co se zbytkem bramborové kaše?
Je mnoho možností co udělat se zbytkem kaše. Mnoho lidí si zbytky bramborové kaše zahřeje, posype čerstvou pažitkou a sní na večeři se sklenicí mléka.
Můžete si však také připravit muffiny nebo placky z bramborové kaše.
Tipy na další jídla