Bezmasá jídlaReceptyVečeře

Zapečená cuketa v troubě – Lehký a rychlý oběd

Zapečená cuketa, neboli cuketová bramborová bába v sobě kombinuje různé suroviny, takže si ji můžete připravit zcela dle svých chutí. Vyzkoušejte tenhle recept na zapečenou cuketu se sýrem.

Zapečená cuketa je skvělým pokrmem, který se hodí na lehký oběd či třeba večeři. Příprava vám nezabere dlouho, navíc využijete hlavně běžně dostupné suroviny. Více o cuketě zde. Často se přidává také slanina či šunka, ovšem tento pokrm si můžete připravit i ve vegetariánské podobě

TIP: Vyzkoušejte také recept na francouzské brambory.

Recept na zapečenou cuketu

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas pečení: 40 minutCelkový čas:1 hodina Porce:4 porce

Výborná zapečená cuketa se smetanou snadno a rychle.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Cuketu omyjte, ale neloupejte. I se slupkou ji strouhejte na hrubém struhadle.
  2. Nastrouhejte také sýr, přidejte ho k cuketě, dále pak přimíchejte také smetanu, nakrájenou šunku a bylinky, nebojte se přidat jich více.
  3. Osolte a opepřete, přidejte vajíčka, prolisovaný česnek a prášek do pečiva.
  4. Poté do směsi přisypte strouhanku, část si však nechte na vysypání formy.
  5. Vše dobře promíchejte, aby vznikla jednotná hmota.
  6. Vyšší plech vymažte máslem a vysypte strouhankou. Poté do něj rovnoměrně rozprostřete hmotu.
  7. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu zhruba 40 minut. Pravidelně sledujte, doba pečení se odvíjí od velikosti plechu.

Jak vylepšit zapečenou cuketu?

Jestliže máte rádi houby, můžete k původním surovinám přidat také hrst najemno nasekaných hub. Ty dodají pokrmu další skvělou chuť. Pokud vás neláká cuketa, můžete jednu nahradit bramborami, abyste vyvážili chutě. Zapečená cuketa se hodí k podávání teplá i studená, na závěr ji můžete ozdobit lžičkou bílého jogurtu a čerstvými bylinkami. Podávejte jen tak, anebo přidejte zeleninový salát či nakládané zelí. Tento recept je velmi variabilní, neváhejte proto využít i další suroviny, které vás napadnou.

TIP: Vyzkoušejte také krémovou cuketovou polévku.

Zdroj: webmd.com

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)