Tradiční bramboračka se snad v každé domácnosti vaří trochu jinak. Někdo vaří poctivou verzi, ve které nechybí žádná zelenina, jiný vytvoří krémovou verzi a někdo chce co nejzdravější variantu, a to bez zahuštění.
Přinášíme dva tradiční recepty, které možná znáte, možná ne. Poctivou bramboračku, neboli bramborovou polévku si připravíte jako dobrou alternativu oběda nebo večeře, záleží na vás.
Recept na bramboračku se sušenými houbami
Poctivá bramborová polévka, která vam bude chutnat. Připravte si tu nejlepší bramboračku, která vám bude chutit.
Suroviny (4 porce):
- 4 kusy brambor
- 1 menší cibule
- 2 kusy mrkve
- menší kousek celeru
- 3 hrsti sušených hub (mohou být i čerstvé)
- česnek podle chuti
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- bobkový list
- kmín
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 polévkové lžíce mouky
Jak postupovat?
Máte-li sušené houby, pak je namočte do litru horké vody a dejte bokem. Pokud máte houby čerstvé, pak je očistěte a poduste. Do hrnce dejte máslo, orestujte na něm cibulku, kterou nakrájejte na drobné kousky. Poprašte moukou a krátce restujte. Poté přidejte vodu a vše rozmíchejte dohladka. V jíšce by neměly být hrudky.
Do jíšky přidejte sušené houby i s vodou, ve které se louhovaly. Pokud máte čerstvé houby, pak do směsi přidejte vodu, popřípadě vývar. Dejte bobkový list, kmín a promíchejte. Přidejte nakrájené brambory, česnek a kořenovou zeleninu. Osolte a opepřete a vařte, dokud nebudou brambory a zelenina měkká. Polévku dochuťte a stáhněte z plotny. Přidejte majoránku. Bude-li sušená, promněte ji v dlaních, krásně polévku provoní.
Polévky jsou důležitou součastí zdravého jídelníčku. Zařaďte ji do svého denního stravování.
Recept na bramboračku s kroupami
Suroviny:
- 3 kusy brambor
- 2 kusy mrkve
- česnek podle chuti
- kousek petržele
- kousek celeru
- 2 kusy cibule
- 2 hrsti sušených hub
- 2 litry vody (může být také vývar)
- sůl
- mletý pepř
- 10 polévkových lžic krup
- 50 g másla
- 50 g polohrubé mouky
Postup přípravy bramboračky s kroupami
Brambory oloupejte, nakrájejte na stejně velké kousky jako mrkev, petržel a celer. Vše dejte do hrnce, přidejte cibuli, houby, pepř, kmín a zalijte vodou nebo vývarem (můžete kombinovat litr vody a litr vývaru). Celou směs vařte, dokud nebude zelenina měkká. V druhém hrnci uvařte kroupy doměkka, bude to trvat přibližně hodinu. Přidejte do polévky, z másla a mouky vytvořte jíšku a přidejte do vařící polévky. Nechte projít varem, občas promíchejte. Dochuťte podle vlastní potřeby a podávejte.
Další recepty na polévky