V době sklizně, ale i mimo ni, si můžeme vychutnat osvědčený recept na ty nejlepší borůvkové knedlíky od našich babiček a stejně tak nejoblíbenější pokrm naších dětí.
Borůvky jsou oblíbeným ovocem zejména v letních měsících. Jsou charakteristické svojí modrou barvou a intenzivní chutí. V kuchyni s nimi víme připravit mnoho produktů a jedním z nich jsou i oblíbené kynuté borůvkové knedlíky.
Určitě si pamatujete na babiččiny kynuté borůvkové knedlíky, na které jste se jako děti vždy těšili. Nejsou náročné na přípravu a zvládnete je hravě i u vás doma.
Jaké borůvky použít do knedlíků?
Ideálně používejte čerstvé borůvky, pokud je však nemáte můžete si připravit také borůvkové knedlíky z mražených borůvek.
Recept na borůvkové knedlíky
Vyzkoušejte tradiční recept na kynuté knedlíky s borůvkami.
Ingredience
Postup přípravy
- 30 dkg omytých a osušených borůvek smícháme se lžící cukru moučka.
- Do mísy nachystáme 20g kvasnic se lžičkou cukru, následně přimícháme 1 vejce, 30 dkg hladké mouky, špetku soli a 2 dcl vlažného mléka.
- Utvoříme hladké těsto, poprášíme ho moukou a zakryjeme utěrkou. Těsto necháme kynout na teplém místě. Počkáme, až se těsto zdvojnásobí a nachystáme si pomoučený vál.
- Z těsta uděláme asi půl centimetru vysokou placku, z níž vykrojíme čtverce zhruba 5×5 cm a do jejich středu vložíme borůvky s cukrem.
- Z těsta vyválíme v rukou kuličky a vaříme ve vodě asi 8 minut.
- Hotové nadýchané borůvkové knedlíky můžeme posypat nastrouhaným tvarohem či polít máslem a posypat cukrem.
Doporučujeme: Borůvkové muffiny – Hrníčkový recept
S čím podávat borůvkové knedlíky?
Skvělou kombinací jsou tvarohovo-borůvkové knedlíky. Tvaroh posypte na hotové knedlíky, tak jak uvádíme v receptu.
Zdroj: autorský text
Tipy na další recepty