Boloňská omáčka se skvěle hodí na různé těstoviny. Vyzkoušejte jednoduchý recept na přípravu rychlé boloňské omáčky na těstoviny.
Původ boloňské omáčky
Sto lidí, sto chutí. Tak přesně takto by se dala nazvat boloňská omáčka z rajčat (angl. Bolognese sauce), která má mnoho variací a každý šéfkuchař považuje svůj recept za ten pravý originál. Faktem je, že tato skvělá omáčka má své kořeny kdesi v severní Itálii – Boloňské špagety (angl. Spaghetti bolognese) a nikdo už přesně neví, co přesně se do ní dává, a tak si ji každý upravuje podle sebe. Přesto skoro všechny recepty jsou výborné. Nejznámější jsou pravé boloňské špagety.
Tip: Výborné jsou takové špagety carbonara. Vyzkoušejte recept na toto skvělé jídlo.
Recept na boloňskou omáčku
Boloňská omáčka s mletým masem je pro 4 osoby. Boloňké špagety z mletého masa si zamilujete.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje,
- 2 stroužky lisovaného česneku,
- 1 najemno nakrájenou cibuli,
- 1 najemno nakrájenou mrkev,
- 1 najemno nakrájený list řapíku,
- 500 g mletého vepřového masa,
- 50 ml masového vývaru,
- 1,5 hrnku červeného vína,
- 1 konzervu drcených rajčat,
- 1 lžičku cukru,
- ¼ hrnku čerstvé nakrájené petrželky,
- 500 g špaget nebo jiných těstovin,
- sůl, čerstvě mletý pepř,
- strouhaný parmazán na ozdobu.
Postup přípravy
- Nejprve si připravte velkou pánev a rozehřejte olivový olej na nízkou teplotu.
- Poté na něm opečte česnek, cibuli, mrkev a celer. Zabere vám to zhruba 5 minut.
- Pak zvyšte teplotu, ke směsi přidejte maso a za stálého míchání jej osmahněte. Vzniklé hrudky rozmačkejte vidličkou nebo vařečkou.
- Přilijte masový vývar, červené víno, drcená rajčata, cukr a nakonec petrželku.
- Tuto směs přiveďte k varu a nechte ji vařit zhruba hodinu a půl.
- Před koncem té doby si uvařte těstoviny.
- Nakonec dochuťte omáčku solí a pepřem.
Tip: Skvělou omáčkou na těstoviny je také sýrová omáčka.
Jak podávat boloňské špagety?
Těstoviny přeložte na talíř a přelijte je omáčkou. Vše ozdobte strouhaným parmazánem a ihned podávejte. Recept na boloňské špagety je nejznámější, můžete však použít i jiné těstoviny, například oblíbené penne.
Tipy, jak připravit pravou boloňskou omáčku
Abyste připravili tu nejlepší boloňskou omáčku musíte se držet několika pravidel:
- Základem úspěchu je správný výběr těstovin a je jedno, zda použijete tagliatelle nebo uděláte boloňskou omáčku na špagety, i když mnozí jsou zastáncem toho, že zrovna tento druh se k boloňské omáčce nehodí. Jedno však platí vždycky. Těstoviny musí být hlavně kvalitní, nejlépe domácí.
- Nepoužívejte rajský protlak, ale vsaďte na drcená rajčata, která propůjčí omáčce její nezapomenutelnou chuť.
- Použijte do boloňské omáčky vepřové maso. Je možné připravit je také s kuřecím masem.
Dobrou chuť!
Další recepty na omáčky