Biskupský chlebíček je vynikající a velice jednoduchý sladký dezert. Jeho chuť doplňují kousky čokolády a ovoce. Vyzkoušejte recept na chlebíček, který je hotov během chvíle.
Biskupský chlebíček je tradičním sladkým dezertem, který je jednoduchý a opravdu výborně chutná. Na jeho přípravu potřebujete jen pár ingrediencí, a hlavně musíte mít chlebíčkovou formu. Pak už se jen stačí pustit do přípravy a pečení. Jeden chlebíček dost možná stačit pro všechny nebude. Tak moc je dobrý!
Biskupský chlebíček je vynikajúci a zároveň veľmi jednoduchý sladký dezert. Jeho chuť dopĺňajú kúsky čokolády a ovocia. Vyskúšajte recept na tradičný chlebíček, ktorý je hotový behom chvíľe.
Co je biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček si můžete koupit v obchodě, ale upřímně, nikdy nebude tak dobrý, jako když si ho připravíte doma podle osvědčeného receptu. Tento chlebíček je druhem dezertu, peče se v tradiční chlebíčkové formě a skládá se z těsta a kandovaného či sušeného ovoce. Chlebíček se dále může na závěr po vyklopení z formy pocukrovat nebo se polévá cukrářskou polevou.
Můžete jej ale připravit na více způsobů, kromě kandovaného ovoce, které je pro tento dezert typické, lze připravovat chlebíček s jablky nebo kousky čokolády. Vláčný biskupský chlebíček je tím druhem dezertu, který nikdy nezbude, každý strávník si velmi rád přidá.
Navíc můžete recept na biskupský chlebíček vždy obměňovat, připravit můžete ten tradiční, chlebíček s tvarohem a pro ty, kteří mají rádi nadýchané dezerty je skvělý biskupský chlebíček z bílků.
Pokud se bojíte toho, že se vám nepodaří chlebíček dostat z formy celý, zkuste silikonovou formu na biskupský chlebíček. Tu nemusíte předem vymazávat tukem a úspěch je zaručený. Se silikonovými formami se pracuje skvěle a zvládnou to i méně zkušení kuchtíci.
Recept na biskupský chlebíček
I když lze vymyslet nespočet různých receptů na biskupský chlebíček, s naším receptem vždy zabodujete a recept zvládnete, i když budete připravovat tento dezert úplně poprvé. Kromě kandovaného ovoce můžete přidat do těsta i kousky nasekané čokolády.
Ingredience
Postup přípravy
- Nejprve si oddělíme bílky od žloutků.
- V míse pak žloutky utřeme s cukrem a změklým máslem. Přidáme mouku a prášek do pečiva.
- Z bílků si vyšleháme sníh, ten pak opatrně a velmi jemně vmícháme do mísy, kde máme utřené žloutky a zbytek ingrediencí.
- Jakmile vmícháme bílky, přidáme kandované ovoce a nasekanou čokoládu.
- Vše důkladně promícháme, a nakonec těsto vlijeme do připravené chlebíčkové formy.
- Klasickou formu nesmíme zapomenout dobře vymazat tukem a vysypat moukou.
- Biskupský chlebíček pečeme v předem rozehřáté troubě na 170 stupňů přibližně 40 minut.
- Je třeba počítat s tím, že každá trouba peče jinak, údaje o době pečení jsou orientační a je nutné hlídat, aby se chlebíček nespálil.
- Po upečení vyndáme chlebíček z trouby a necháme jej vychladnout. Až poté jej můžeme vyklopit z formy.
- Chlebíček můžeme na závěr posypat moučkovým cukrem nebo jej můžeme polít cukrářskou polevou.
- Poleva může být dle chuti světlá nebo tmavá čokoládová.
Doporučujeme: Domácí vánočka
Poleva na biskupský chlebíček
Polevu na biskupský chlebíček můžeme koupit, tu pak stačí jen rozehřát a rovnou ji můžeme na dezert nalít. Ještě lépe ale bude chutnat biskupský chlebíček s polevou, kterou si sami doma připravíte, a je to velmi jednoduché.
Skvělou polevu vyrobíte tak, že do malého hrnce dáte smetanu na vaření, kterou je nutné přivést k varu. Do mísy mezitím nalámete kousky čokolády a čokoládu pak zalijete vařící smetanou. Za stálého míchání se čokoláda ve smetaně rozpustí a vznikne hladká a krémová poleva. Ještě horkou polevu je nutné ihned nalít na sladký chlebík. Polevu pak stačí jen nechat ztuhnout a můžete podávat.
Jak ozvláštnit tradiční biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček lze vylepšit několika způsoby. Pokud máte rádi ořechy, můžete je nasekané přidat do těsta společně s kandovaným ovocem a čokoládou. Vylepšit můžete ale chuť biskupského chlebíčku i tím, že kandované ovoce předem naložíte do likérového vína. Přidat můžete i rozinky nebo sušené brusinky a jiné druhy ovoce.
Dobrou chuť!
Zdroj: vegrecipesofindia.com, cookingclassy.com
Další tipy na sladké recepty