Bezová šťáva by u vás neměla chybět. Její příprava je velmi jednoduchá, má vynikající účinky na zdraví a v zimě pomáhá při různých onemocněních.
Bezová šťáva je připravena rychle a využít ji můžete po celý rok. Čím více si jí vyrobíte, tím lépe. V létě ji oceníte jako přísadu do svěžích drinků a v zimě zase pomůže například s nachlazením. Stačí, když se vydáte do přírody nasbírat čerstvé bezové květy a můžete se pustit do přípravy. A nebojte se, bezová šťáva vám vydrží při dobrém uskladnění po celý rok.
Bezová šťáva
Šťáva z květů černého bezu je velmi známá a oblíbená, a to zejména pro své účinky. Černý bez má blahodárné účinky na lidské zdraví, zejména v období chřipek a nachlazení. Připravuje se šťáva z bezových květů, ale rovněž je možné připravit si sirup z bezových bobulí, který je nejlepší v boji se zákeřnou chřipkou hlavně v zimním období. Bezinková šťáva z plodů má účinky velmi rychlé, zejména vám pak pomůže výrazně zkrátit dobu nachlazení a nemoci.
Šťáva z bezových květů je pak účinná hlavně při horečce, pomáhá léčit záněty nosních či čelních dutin, výborně pomáhá i při rýmě nebo při zvýšené tvorbě hlenů a poradí si i s nepříjemnými příznaky infekce středního ucha.
Kromě toho je ale bezová šťáva i výborná jen tak na chuť. V létě ji můžete přidat do osvěžujících drinků, připravit si z ní můžete libovolné svěží nápoje nebo ji můžete přidat do čaje.
Jak připravit bez
Bezové květy se sbírají v červnu a začátkem července, plody bezu a jeho listy se pak sbírají až na podzim před prvními mrazíky. Černý bez u nás roste hojně nejen na zahradách ale i ve volné přírodě. Při sbírání je potřeba dát si pozor pouze na to, aby nerostl příliš blízko frekventované silnice. Příprava bezu je velmi jednoduchá, bezové květy se omyjí a svaří. Nakonec vznikne výborný bezový sirup.
Recept na bezovou šťávu
Bezovou šťávu nebo také bezový sirup můžete využít na přípravu nápojů, hodí se i do čaje, v případě nachlazení a nemoci, je ale lepší užívat šťávu po lžičkách bez ředění. Hustotu šťávy pak bude ovlivňovat množství použitého cukru.
Suroviny
Postup
- Květy černého bezu řádně omyjeme a svaříme s vodou.
- Přes noc necháme vylouhovat.
- Druhý den ráno řádně scedíme a přidáme šťávu z citronů a cukr.
- Všechno vaříme až do zhoustnutí, čím více cukru použijeme, tím hustější budeme šťávu mít.
- Po zhoustnutí nalijeme hotovou bezovou šťávu ještě vlažnou do připravených a vymytých láhví.
- Láhve je třeba dobře uzavřít a skladovat v chladu.
Tipy
- V případě, že použijete více cukru, bude bezová šťáva připomínat hodně hustý sirup, při použití většího množství cukru pak vznikne sladký bezový med. Zejména dětem je pak vhodné ho podávat po malých lžičkách během nemoci a nachlazení.
Kdy kvete černý bez a kdy sbírat? Černý bez začíná kvést již v průběhu června a odkvétá někdy koncem července. V červnu a začátkem července je nejvhodnější doba pro sběr květů.
Co z černého bezu
Z černého bezu se kromě šťávy, sirupu nebo bezového medu připravuje tradičně i marmeláda nebo čaj. Čaj je možné připravovat jak z čerstvých květů, tak i ze sušených. Bezové květy se suší zavěšené, případně rozložené na sítku. Výborný je i bezový likér či bezové víno.
Bezová limonáda
Chcete si v létě připravit osvěžující a zdravý nápoj? Bezovou limonádu připravíte snadno, dle chuti zřeďte bezovou šťávu s vodou, můžete přidat ještě plátky pomeranče nebo citronu a skvělá limonáda je na světě.
Přinášíme vám také další tipy na domácí ovocné limonády, které vás v létě osvěží
Určitě se bezová šťáva u vás doma moc dlouho neohřeje. Opravdu skvěle chutná i pomáhá zdraví.
Zdroj: thespruceeats.com, lilvienna.com
Další tipy na drinky a nápoje