Bešamel se používá jako základ pro mnoho receptů. Základem bešamelové omáčky jsou jen 4 ingredience. Příprava je jednoduchá. Naučte se recept na bešamel – vynikající omáčku.
Původ bešamelu
Bílou omáčku bešamel lze snadno připravit z mouky, másla a mléka a traduje se, že vznikla ve Francii. Avšak první zmínky o bešamelové omáčce pocházejí z Toskánska a až poté ji převzali Francouzi, kteří k ní přidali pár dalších ingrediencí a pojmenovali ji na počest markýze Louise de Bechameila, kterému je dodnes mylně přisuzováno, že ji vymyslel on. Louise však nebyl žádný kuchař, ale finančník a správce Bretaně.
Recept na bešamel
Bešamel je takzvaná základní omáčka, ze které vznikají skvělá jídla v podání omáčky Mornay, hřibové, hořčičné či křenové omáčky a mnohé další. K přípravě bešamelové omáčky pro 4 osoby budete potřebovat:
Suroviny
- 1 PL másla
- 1 PL hladké mouky
- 400 ml mléka nebo smetany
- sůl
- špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
Postup přípravy
- Připravte si středně velký kastrol, nebo větší pánev a rozehřejte v ní máslo.
- Dělejte to na mírném ohni, aby vám máslo nezhnědlo a nespálilo se.
- Za stálého míchání do másla přidávejte hladkou mouku.
- Míchejte zhruba jednu minutu, dokud připravovaná směs nepřestane pěnit – a okamžitě přidávejte studené mléko nebo smetanu. Bude vám stačit 12 % smetana.
- Mléko musíte přidat co nejrychleji, aby vám mouka s máslem nezačala hnědnout.
- Na rozšlehání používejte metličku a šlehejte tak dlouho, dokud nebude směs hladká, bez jediné hrudky.
- Omáčku vařte zhruba 20 minut.
- Nakonec dochuťte solí a muškátovým oříškem.
- Pokud se vám zdá omáčka moc hustá, můžete ji naředit mlékem.
Doporučujeme: Pepřová omáčka na 3 způsoby
Příprava této omáčky vypadá jednoduše, ale není tomu úplně tak, aby byla opravdu skvělá a bez hrudek, potřebujete k tomu trochu cviku. Proto se nelekejte, pokud se vám to nepodaří hned na poprvé.
Využití bešamelu v kuchyni
Jak již bylo zmíněno, bešamelová omáčka je základní omáčka, do které můžete přidat oblíbenou ingredienci a vytvořit tak novou omáčku. Co je bešamel jsme si již vysvětlili, teď stojí za to vzpomenout, kde lze využít. V kuchyni se často setkáme s oblíbenými recepty, jako například:
- bešamel na lasagne,
- těstoviny s bešamelovou omáčkou,
- plněná vejce v bešamelové omáčce,
- zapékané těstoviny,
- zapékané těstoviny s bešamelem.
Lidé také čtou: Sýrová omáčka na těstoviny
Omáčky tvoří základ každé dobré kuchyně, vyzkoušejte proto i další recepty na omáčky, kterými můžete ozvlášnit vaše chuťové pohárky. Každé jídlo lze připravit na několik způsobů, stačí vždy pozměnit omáčku a vyzkoušet nějakou novou.
Zdroj: epicurious.com
Vyzkoušejte další recepty na omáčky