Bazalkové pesto je oblíbené dochucovadlo. Lze ho použít do různych jídel. Vyzkoušejte jednoduchý recept, pesto z bazalky je velice chutné.
Co je bazalkové pesto?
Pasta je v dochucovací omáčka z rozmixovaných předem daných surovin, které k sobě dokonale chuťově ladí. Pest je mnoho druhů, například pesto z medvědího česneku nebo pesto ze sušených rajčat, ale bazalkové je asi nejznámější. Kdysi dávno se pesta připravovala v mramorových hmoždířích s pomocí dřevěných tloučků. Dnes ruční práci nahradili kuchyňské přístroje.
Snad všechny hospodyňky, používající pesto ve své kuchyni, mají na něho svůj recept. Možná jste jich už pár i odzkoušeli a pořád jste nebyli úplně spokojeni. Zkuste náš recept.
Recept na bazalkové pesto
Tento recept na bazalkové těsto časem neztrácí svou svěží zelenou barvu, nemá nahořklou chuť a uděláte-li si ho dostatek, budete mít zásobu na celou zimu.
Ingredience
Postup přípravy
- V kastrolu přiveďte k varu lehce osolenou vodu a ke sporáku si nachystejte mísu s hodně studenou až ledovou vodou.
- Bazalkové listy vhoďte do vroucí vody a ihned je cedníkem vylovte a ponořte do ledové vody, aby se zastavil var. Výsledkem bude krásně zelená barva, která taková již zůstane.
- Bazalku pořádně osušte a rozmixujte společně s oříšky, parmazánem a rozetřeným česnekem. Přilijte olej a nechte všechny ingredience propojit.
- Pestem naplňte skleničky a uložte je v lednici. Chcete-li si ho uchovat na zimu, rozdělte pesto do tvořítek na led a dejte zamrazit.
Využití bazalkového pesta
- na rychlé dochucení těstovin (uvařené těstoviny smícháme s pestem a posypeme strouhaným parmazánem),
- do baget a sendvičů (pestem namažeme pečivo, které následně obkládáme např. mozzarellou, rajčaty a lístky rukoly),
- na grilovaná masa či ryby,
- k dochucení grilované zeleniny,
- jako rychlý dip (smícháme řecký bílý jogurt s pestem),
- salát Caprese (sýr Mozzarella a plátky rajčat pokapané bazalkovým pestem).
Skvělý tip: Vyzkoušejte topinku, kde místo česneku potřete opečený chléb pestem.
Zdroj: simplyrecipes.com, almanac.com