Batátová polévka je krémovou polévkou i bez použití smetany. Je hustá, vydatná a plná vitamínů. Inspirujte se receptem na polévku, která nahradí i hlavní jídlo.
I když batáty pochází z tropických oblastí, rychle si našli uplatnění i v české kuchyni. Batátová polévka je jedním z receptů, který si oblíbíte jak vy, tak vaše děti. A jak si ji připravit?
Co jsou batáty?
Batát neboli sladká brambora je plodem povijnice jedlé, která roste v tropických oblastech Ameriky. Oblíbené batáty jsou tedy druhem brambor, který se vyznačuje oranžovou barvou a nasládlou chutí.
Batáty patří mezi potraviny, které jsou vyhledávané především pro svou nutriční hodnotu. Jsou zdrojem mnoha vitamínů – především A, C, B6 a také vlákniny.
Batátům se skvěle daří v tropických oblastech, ale bez problému si je můžete vypěstovat i doma, protože se pěstují stejným způsobem, jako brambory.
Recept na batátovou polévku
Také zbožňujete rychlé a krémové polévky? Nejlepší batátová polévka, která je snadná na přípravu a oceníte její chuť.
Ingredience
Postup přípravy
- Cibuli očistěte a nakrájejte najemno. Na olivovém oleji zpěňte cibuli.
- K cibuli přidejte rozetřený česnek, kmín a kari a chvilku restujte – pozor, česnek se nesmí připálit, zhořkl by.
- K cibuli přidejte očištěné a na malé kostky nakrájené batáty.
- Všechno zalijte vývarem a vařte do změknutí.
- Jakmile jsou batáty hotové, polévku odstavte a pomocí tyčového mixéru všechno rozmixujte dohladka.
- Na závěr do polévky přidejte kokosové mléko a dochuťte solí a pepřem.
- Polévku můžete dozdobit čerstvou nasekanou petrželovou či mrkvovou natí.
Doporučujeme: Cizrnová polévka
Tipy na vylepšení polévky z batátů
- Polévku doporučujeme podávat s opečenými krutony, kuličkami do polévky nebo opraženými dýňovými semínky.
- Pro výraznější chuť polévky použijte pečené batáty místo těch syrových.
- Vyzkoušejte také recept na batátovou polévku se zázvorem, která v zimních měsících zahřeje a dodá tělu prospěšné látky a vitamíny.
- Krémová batátová polévka bude chutnat skvěle, když do ní přidáte sýr, který z polévky udělá batátový krém.
Další využití batátů v kuchyni
Batáty mají v kuchyni také jiné využití než jen k přípravě polévky. Batátové hranolky pečené v troubě jsou zdravé a výživné, stačí je okořenit a zakápnout pár kapkami olivového oleje, vložte do trouby a upečte. Batátové pyré nahradí klasickou bramborovou kaši nebo zapečené batáty se sýrem jsou ideální večeří, když nestíháte. Recepty z batátů jsou snadné a v poslední době velmi oblíbené mezi vyznavači zdravé a fitness stravy.
Batáty by měly být také součástí jídelníčku jak vašeho, tak vašich dětí, batátová polévka pro děti jim zaručí pořádnou dávku zeleniny.
Zdroj: latimes.com, recipes.co.nz
Další recepty na polévky