Koláče a moučníkyRecepty

Baklava – Připravte si tradiční recept

Baklava je chutný zákusek, který si dokážete připravit i u vás doma. Vyzkoušejte tradiční recept na baklavu. Nejtěžší je vrstvení, ale věříme, že to snadno zvládnete.

Co je baklava?

Originál baklava obsahuje oříšky, skořici a med. Díky tomu se jedná o provoněný zákusek, který vám osladí život. Navoďte si dnes atmosféru Blízkého východu a připravte si doma středomořskou specialitu hodnou mistra cukrářského.

Baklava recept
Zdroj foto: Nataliya Druchkova / Shutterstock.com

Až do 19. století bylo pojídání dezertu baklavy považováno za výsadu bohatých. V paláci Topkapi se baklava pekla dennodenně. Sultáni, mající tam své početné harémy, věřili na afrodiziakální účinky tohoto moučníku a pojídali ho s velkou chutí.

Výživové hodnoty baklavy

Baklava patří mezi velmi sladká a tučná jídla. Pokud jste na dietě, pak to buď nebude nic pro vás anebo se necháte unést jeho exotickou chutí a neodolatelnou vůní a „zhřešíte“. Některé hříchy za to totiž stojí.

Recept baklavy obsahuje dvě trošku kontroverzní suroviny – lepek a bílý cukr. Patříte-li mezi celiatiky na dietě, pak bude nutné těsto zaměnit za bezlepkové. Místo bílého cukru, můžete použít třtinový, popřípadě javorový, čekankový nebo agávový sirup.

Tip: Zdravým moučníkem může být také rychlý cuketový koláč.

Postupem let se věhlas baklavy dostal i do ostatních středomořských zemí a svou popularitu si zde drží dodnes. A nejen v Turecku. Oblíbený je také recept na řeckou baklavu. Pokud jste ještě neměli tu čest poznat tenhle recept, udělejte to co nejdříve. Ale pozor na návykovost! Jednou ochutnáte a už se v tom vezete.

TIP: Podobně je to i s muffiny. Jestli jednou vyzkoušíte chutné muffiny, budete je dělat pořád!

Recept na baklavu

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 25 minutČas odpočinku: 40 minutCelkový čas: 55 minutPorce:4 porceKalorie:300 kcal Nejlepší období:Summer

Pojďte si s námi připravit tradiční tureckou baklavu. Různé kuchyně si dezert přizpůsobily k obrazu svému, takže se v každé zemi připravuje trošku jinak. Všude je ale výborná. Příprava tohoto moučníku není příliš složitá. Nejdůležitějším a taky nejpracnějším úkonem je „výroba“ těsta filo, obdoby našeho taženého těsta. Zde je postup na jeho domácí přípravu.

Ingredience

    Na těsto

    Na náplň

    Postup přípravy

    1. Do hladké mouky vlijeme vodu, přidáme vejce, olej, sůl, prášek do pečiva a propracujeme hladké těsto, které se nelepí. Dáme ho na 10 minut odležet.
    2. Těsto rozdělíme na 10 stejných kousků (buď „od oka“ nebo převážíme celé těsto a vydělíme 10. Pak si jednotlivé dílky přesně odvážíme, aby byly stejně velké).
    3. Každý dílek tence vyválíme (říká se, že těsto má být tenké jako ušní lalůček) a zkusíme mu dát tvar pečící nádoby. Tu vytřeme máslem.
      Zdroj foto: Zurijeta / Shutterstock.com
    4. Připravíme si jemně nadrcené oříšky nebo hrubě namleté (na kousky velikosti čočky) a smícháme je se lžičkou mleté skořice.
    5. Máme-li hotovo, začneme vrstvit. Na vymazané dno položíme první vrstvu těsta tak, aby její okraje přesahovaly okraje zapékací mísy a tato vrstva tvořila „postýlku“ pro ostatní vrstvy. Potřeme ji rozpuštěným máslem.
    6. Položíme druhou vrstvu těsta a zase potřeme máslem. Teď přijde na řadu třetí vrstva těsta, kterou nezapomeneme potřít máslem, aby nám těsto pěkně lístkovalo a pak ji celou bohatě pokryjeme drcenými oříšky se skořicí a pokapeme medem.
      Příprava baklavyZdroj foto: golubovystock / Shutterstock.com
    7. A jedeme znovu od začátku. Přidáme čtvrtou vrstvu těsta, namažeme máslem, pátou vrstvu taky namažeme máslem a šestá vrstva bude opět s máslem, oříšky a medem a takto pokračujeme, až do zpracování všech vrstev těsta.
    8. Pamatujte si, že každá třetí vrstva bude zasypána oříškovo-skořicovou směsí a zakapaná medem (třetí, šestá, devátá). Končíme vrstvou těsta.
    9. Přesahující okraje odřízneme zároveň s výškou moučníku a ohneme je směrem dovnitř. Celý povrch až do okrajů bohatě potřeme máslem.
    10. Nakonec výtvor předkrájíme (ale nedokrojíme) ostrým nožem do kosočtverců a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 190 °C po dobu 25 minut.
      Zdroj foto: Zurijeta / Shutterstock.com

    Baklava sirup (cukrový rozvar)

    Ještě horkou baklavu natřeme cukrovým rozvarem, na který budeme potřebovat:

    • 100 ml vody,
    • 100 ml citronové šťávy,
    • 200 ml cukru,
    • kousek celé skořice.

    Vše přivedeme k varu a 10 minut redukujeme kapalinu do konzistence lehkého sirupu.

    Upečenou domácí baklavu, mírně vychladlou tímto sirupem polejeme a dáme ji minimálně na 6 hodin odležet, aby natáhla tím sirupem. Klidně ji můžeme nechat odpočívat i přes celou noc.

    Baklava se porcuje v nakrojených vrstvách. Zákusek můžeme hezky přizdobit a podávat baklavu s kávou, třeba i tou tureckou.

    Dobrou chuť!


    Další recepty na koláče a moučníky

    Share this post

    About the author

    Jsem jednou z redaktorek tohoto webu. Psaní mě provází celým mým životem. Své první články jsem vytvořila už na základní škole, kde sloh byl mým nejoblíbenějším předmětem. Později jsem se věnovala povídkám a dnes píši hlavně mediální články pro tisk, texty na weby, blogy, magazíny, formální texty. Taky se věnuji korektuře českého jazyka. A o čem píši nejraději? Mám ráda "běžný život", přírodu, cestování, zajímám se o historii zajímavých míst hlavně v naší republice, o recepty a moudro našich babiček, miluju zvířata ..... no, a tom všem ráda i píši.