PomazánkyReceptySnídaně

Avokádová pomazánka – Recept zdravo a rychle

Domácí avokádová pomazánka je skvělá volba pro dopolední svačinku nebo snídani, jelikož obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a zdravých tuků – a příprava zdravé avokádové pomazánky je opravdu rychlá.

Všechno, co budete potřebovat, je pár zralých avokád, česnek a zhruba 5 minut času. Komu by se chtělo utrácet za předem připravenou pomazánku, když navíc nevíte, co do ní bylo všechno přidáno? Vyzkoušejte poctivý domácí recept, aby se vám povedla ta nejlepší avokádová pomazánka, která je vhodná také pro děti.

Avokádová pomazánka
Zdroj foto: Larisa Blinova / Shutterstock.com

Recept na avokádovou pomazánku

Když budete avokádo na pomazánku vybírat v obchodě, kupte si takové, které je již na pohmat měkčí, ale nemá ještě promáčkliny. Prostě „tak akorát“. Tvrdé avokádo by se vám složitě mačkalo – a ani jeho chuť by nebyla dostatečně vláčná, jak je pro tuto pomazánku potřeba.

Ingredience

  • 1 avokádo
  • 2 stroužky česneku
  • syrokrém (můžete použít i jemný tvaroh)
  • sůl

Postup přípravy

  1. Vezměte avokádo a rozřežte napůl.
  2. Vyjměte pecku.
  3. Pomocí velké lžíce vydlabete rozřezané poloviny.
  4. Vložte po misky a vidličkou rozmačkejte.
  5. Nyní přidejte česnek a syrokrém dle chuti a osolte.
  6. Promíchejte a nechte 20 minut v lednici.

Náš tip: Jednoduchá avokádová pomazánka s rajčaty – Přidejte do pomazánky nadrobno nakrájená cherry rajčátka a syrovou cibuli.

Oblíbená je také kombinace luxusní avokádové pomazánky s tvarohem, který přidejte k rozmačkanému avokádu.

S čím podávat avokádovou pomazánku?

Záleží na tom, jestli máte zrovna dietu. Avokádová pomazánka na chlebíčky nebo na kanapky je ideální na servírování. Také může být třeba na žitném chlebu nebo rohlíku, jelikož pšeničné bílé pečivo je na hubnutí zcela nevhodné. Nicméně je také chutná na opečeném toastu či krekrech. I slunečnicový chléb dokáže podtrhnout chuť avokáda ve spojení s jeho semínky.

Avokádová pomazánka recept
Zdroj foto: Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Aby vám pomazánka z avokáda nezhnědla, zakapejte ji citronovou šťávou, která zachová svěžest a zabrání tomu, aby vám pomazánka změnila barvu a zůstala krásně zelená i v lednici.

Proč jsou avokáda tak zdravá?

  1. avokádo obsahuje více draslíku než banán, což příznivě reguluje hladinu krevního tlaku.
  2. Je plné antioxidantů, které jsou dobré pro zdraví očí.
  3. Je v něm obsažena spousta vlákniny, co vás dokáže zasytit, takže je také dobré avokádo konzumovat při dietách.
  4. Všechno co potřebujete vědět o avokádě naleznete v článku zde – od pěstování, jak ho jíst a další užitečné informace.

Další recepty na pomazánky

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)