Americké lívance jsou oblíbené snad v každé domácnosti, a není se čemu divit. Tato sladká pochoutka nejen skvěle chutná a zasytí, ale její příprava je také velmi rychlá. Víte, jak je správně připravit?
Rádi byste se dozvěděli více o amerických lívancích a o tom, jak je připravit? Pak jste na správném místě! Americké lívance jsou klasickým jídlem, které si získalo mnoho fanoušků po celém světě. Tyto palačinky mají unikátní texturu a sladkou chuť, kterou můžete doplnit různými přílohami a omáčkami.
V tomto článku najdete nejlepší tipy pro úspěšnou přípravu nadýchaných amerických lívanců, rady, jak je správně upéct, a nápady na to, s čím je podávat. Takže pokud milujete sladkou snídani nebo hledáte nové způsoby, jak využít lívance, přečtěte si tento článek a nechte se inspirovat.
Jak udělat nadýchané lívance?
Správně připravené lívance jsou ty nadýchané, ale jak na ně?
- Prášek do pečiva – prášek do pečiva pomáhá těstu vytvořit oxid uhličitý, což způsobuje, že lívance jsou nadýchané a lehké. Přidávejte prášek do pečiva podle receptu.
- Bílky a žloutky zvlášť – pomoci si můžete také rozšlehanými bílky, než vejce přidáte do těsta, oddělte bílky a žloutky zvlášť. Tímto způsobem do těsta dostanete více vzduchu a lívance budou nadýchanější.
- Nechte těsto odpočinout – před pečením nechte těsto odpočinout asi 10 minut. Takto se lépe v těstě vstřebá prášek do pečiva.
- Pozor na množství těsta – příliš mnoho těsta na pánvičce vám nezaručí nadýchané lívance, právě naopak, těsto se nezvedne a lívance nenabydou.
Recept na americké lívance
Nadýchané americké lívance si snadno můžete připravit i vy doma podle následujícího receptu, který je velmi snadný a rychlý.
Ingredience
Postup přípravy
- Do mísy nasypte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr a pořádně promíchejte.
- V další míse smíchejte mléko, vejce a rozpuštěné máslo a důkladně promíchejte.
- Tekuté ingredience vlijte do suchých a pořádně promíchejte, ať vám nevzniknou v těstě hrudky.
- Pánev na lívance vymažte olejem nebo máslem a rozehřejte.
- Pomocí lžíce nebo naběračky vlijte těsto na pánvičku a vytvarujte lívance.
- Opékejte z obou stran tak, aby byly zlatavé.
- Podávejte s javorovým sirupem, máslem nebo ovocem podle libosti.
Doporučujeme: Tvarohové lívance
Jak správně péct americké lívance
Rychlé lívance jsou připraveny raz dva. Při jejich opékání je především důležité, aby byla pánvička dostatečně rozpálená, aby se na ní těsto ihned začalo opékat a nelepilo se. Také se ujistěte, že lívance nejsou příliš velké, aby šly snáze otočit a uvnitř byly propečené.
Tipy pro nejlepší americké lívance
Aby se vám recept na lívanečky vydařil, držte se základních pravidel:
- Použijte kvalitní ingredience.
- Dejte si pozor, abyste těsto nepřemíchali, vytratily by se důležité bublinky z těsta, které ho dělají nadýchaným.
- Mějte vždy dobře a dostatečně dlouho před opékáním rozehřátou pánvičku, těsto na lívance by se mohlo přilepovat.
- Pokud lívance příliš často otáčíte, ztratí jemnost a nadýchanost.
- Servírujte je okamžitě.
Základem úspěchu těch nejlepších lívanců je také kvalitní pánvička na lívance.
Doporučujeme: Lívance bez kynutí
S čím podávat americké lívance?
Domácí lívance si můžete přizpůsobit svým vlastním chutím, pokud však potřebujete inspiraci, rádi vám poradíme, s čím chutnají nejlépe:
- třešně nebo jahodový džem,
- ovocné pyré,
- slanina nebo šunka v případě slané snídaně,
- jakékoliv ovoce,
- karamelová omáčka,
- javorový sirup,
- zmrzlina,
- Nutella.
Jak přípravit zdravé lívance?
Existuje mnoho způsobů, jak připravit zdravější verzi amerických lívanců. Můžete použít celozrnnou mouku, nízkotučné mléko, stévii místo cukru nebo doplnit těsto o ovocné kousky. Takto připravené lívance budou méně kalorické a zdravější volbou pro vaši snídani.
Dobrou chuť!
Zdroj: foodnetwork.com, curiouscuisiniere.com
Další tipy na recepty